La Generalitat de Catalunya vol convertir l’Institut Obert de Catalunya (IOC) en un referent de la innovació educativa a Europa en l’àmbit de la formació a distància i les noves oportunitats. Per aquest motiu, el Govern crearà un decret per dotar-lo d’una estructura organitzativa i funcional pròpia, adequada a la seva singularitat i a les seves necessitats.

L’IOC, que té 12 anys d’història, és un centre singular, atès que és l’únic centre públic d’ensenyament a distància de Catalunya en què només s’imparteixen ensenyaments no universitaris per a joves i adults.

Un nou decret dotarà a l’Institut Obert de Catalunya d’una estructura organitzativa i funcional pròpia adequada a la seva singularitat

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va anunciar el mes passat la creació del decret i va remarcar que “l’IOC no ha estat encara estructurat com la Llei d’educació de Catalunya demana. Per tant, hem d’estructurar clarament què és l’Institut Obert de Catalunya”.

Aquesta nova normativa establirà les finalitats, les funcions i el projecte educatiu de l’IOC. Entre diferents aspectes, regularà les funcions dels òrgans de direcció, el professorat i els corresponents mecanismes i requisits d’accés, com també es concretaran els sistemes de provisió dels llocs de treball de professorat col·laborador, figura que permetrà en gran mesura donar cobertura a la varietat i flexibilitat de l’oferta de l’IOC.

Més de 23.000 alumnes

L’IOC, que el curs passat va tenir més de 23.000 alumnes matriculats, ofereix ensenyaments diversos: cicles formatius d’FP (en grau mitjà el cursen un 17% dels alumnes i en grau superior, un 40%), batxillerat (més del 9% dels alumnes), oferta formativa en línia de l’Escola Oficial d’Idiomes, graduat en educació secundària, curs de preparació a les proves d’accés d’FP, preparació per a les PAU (proves d’accés a la universitat), certificat de competència digital Competic3, com també altres formacions especialitzades.

Quina és l’oferta de l’IOC?

Cicles formatius de formació professional: grau mitjà i superior
Batxillerat
Oferta formativa online de l’Escola Oficial d’Idiomes
Graduat en educació secundària
Curs de preparació per a les proves d’accés d’FP
Preparació per a les proves d’accés a la universitat (PAU)
Certificat de competència digital Competic3
Formació pedagògica i didàctica
Altres formacions especialitzades


L’ensenyament i aprenentatge que es duu a terme a l’IOC es fa mitjançant un campus virtual basat en una plataforma Moodle, anomenat campus IOC, que combina la potència d’aquest programari amb el portafolis digital i la secretaria virtual desenvolupada especialment per al centre.

A més, cal tenir en compte la popularització de les noves tecnologies, que ha provocat un augment del prestigi i la demanda de la formació continuada.

Una nova oportunitat

L’IOC permet a l’alumnat disposar d’una oferta flexible i variada, segons les seves necessitats i el temps disponible. Això permet formar-se a molts usuaris que d’una altra manera no tindrien accés als estudis, ja sigui per raons econòmiques, de situació geogràfica o per problemes de conciliació horària i familiar. En aquest sentit, l’IOC és una eina que pot ajudar en l’equitat i la lluita contra la segregació escolar. Una nova oportunitat per segons quins alumnes.

L’IOC és una eina que pot ajudar en l’equitat i la lluita contra la segregació escolar

“L’IOC és un institut molt potent que ofereix servei a gent que no ha acabat secundària perquè l’acabi, a gent que ha acabat secundària i vol fer batxillerat però no el pot fer per horari de feina, a gent que vol formar-se en llengua i a qui vol formar-se en graus concrets de formació professional. Per tant, dona un servei molt gran”, va subratllar el conseller Bargalló durant la visita a les seves instal·lacions.

L’Institut Obert de Catalunya també dona suport a molts centres presencials que durant l’any no poden oferir determinades matèries. Aquests estudiants –estudiants visitants– poden combinar l’assistència al centre presencial amb els estudis a distància de l’IOC.

Amb la col·laboració de:

logo generalitat de catalunya