L'ecosistema tecnològic europeu continua guanyant posicions davant el domini dels EUA i Àsia, amb Spotify i Adyen al capdavant per convertir-se a les primeres empreses emergents que superin una valoració de $50.000 milions el 2021, segons un informe que publica el banc d'inversió GP Bullhound, analizat per Banc Sabadell aquest dijous.

L'informe "Titans of Tech: All Change at the Top" analitza el creixement de les principals tecnològiques europees. Europa està generant un número sense precedents d''unicorns', és a dir companyies de recent creació valorades en més de $1.000 milions. Durant l'any passat, 21 empreses europees van superar aquesta barrera, i en l'actualitat hi ha 84 empreses emergents al continent que es puguin dir unicorn. El 2014 n'hi havia 30.

I aquestes empreses estan atraient molt més capital: segons l'anàlisi de GP Bullhound, l'any passat aquestes 84 empreses europees van aixecar $28.000 milions en capital, gairebé deu vegades els $3.000 milions de capital aixecat pels 30 'unicorns' que hi havia a Europa fa cinc anys. En aquest període, el seu valor agregat s'ha multiplicat per 3,4 vegades, passant de $89.000 milions el 2014 a $302.000 milions avui.

L'ecosistema tecnològic a Europa està creixent més ràpid que el nord-americà, amb un valor agregat de les companyies de $1.000 milions que va augmentar un 28% l'últim any, comparat amb el 20% registrat en els EUA. Només al Regne Unit hi ha 27 'unicorns', amb una valoració agregada de $80.000 milions. Els britànics lideren la competició europea, per davant d'Alemanya (amb 11 empreses) i Suècia (amb 8). L'any passat, el Regne Unit va generar cinc nous 'unicorns', amb un valor agregat de $10.300 milions, incloent Monzo, BenevolentAI i Darktrace.

La batalla per ser el primer 'tità' tecnològic europeu s'està disputant entre Spotify (Suècia) i Adyen (Països Baixos). S'espera que ambdós assoleixin la valoració de 'tità' en els propers dos anys.

L'informe constata que les 'megarondes' -per sobre de $100 milions- són crucials per generar prou creixement que permeti assolir valoracions de $1.000 milions. Aquest tipus de rondes ha crescut un 50% i són aquí per quedar-se. Trenta-dos negocis van aixecar aquestes xifres aquest any, incloent Revolut, Tradeshift i l'espanyola Glovo. Una creixent proporció d'aquestes 'megarondes' s'està invertint en Enterprise Software (programari per a empreses), que és el segment de més creixement a Europa. El 2018, un terç (30%) del finançament de 'megarondes' es va invertir en Fintech, amb un 28% destinat a Enterprise Software.

Mirant al futur, GP Bullhound ha identificat les deu empreses clau que estan llestes per entrar en l'ecosistema dels 'unicorns' en els propers dos anys, entre elles, Go Cardless, Trustpilot i Glovo. Miguel Kindelán, responsable de GP Bullhound per a Espanya i Portugal, va indicar: "Europa ha fet avenços importants al llarg de l'últim any, i està retallant distàncies amb els EUA. Existeixen tots els ingredients perquè Europa continuï creixent de manera exponencial, recolzant-se en pilars com el talent, la millora en l'accés a finançament, i la creixent ambició dels emprenedors. Espanya al seu torn està guanyant cada vegada més pes dins d'Europa, pujant llocs de manera consistent any rere any. A més dels grans projectes com Cabify o Glovo, existeix gran nombre d'empreses emergents d'altíssim qualitat, que en els propers anys donaran lloc a una nova onada d'unicorns"

L'informe complet de "Titans of Tech: All Change at the Top", conté una anàlisi de les companyies tecnològiques europees valorades en $1.000 milions, així com entrevistes amb José Neves, fundador de Fartech; Jacob de Geer, fundador i CEO de iZettle; John Riccitiello, CEO d'Unity; Tom Stafford de DST; Philippe Vimard, CTO de Doctolib, i Rafi Sweary, cofundador de Walkme.

Banc Sabadell ha destinat més de 220 milions a finançament de startups, compta amb més de 3.000 clients d'aquest tipus d'empreses i més de 76 startups en cartera. En la seva estratègia global de suport a les startups, cobreix l'àrea de finançament, inversió en capital i innovació des de diferents direccions del banc. En 2013, es crea la Direcció de BStartup, amb oficines especialitzades per tot Espanya, per accedir a serveis bancaris especialitzats i finançament; i el vehicle d'inversió Bstartup10, per startups en fases inicials. El 2015 es crea Sabadell Venture Capital per a inversions en capital i Venture Debt de fins a 2 milions d'euros en startups en fases Seed i Sèrie A. El 2017 neix Innocells, el hub de nous negocis digitals. Banc Sabadell ha destinat més de 220 milions a finançament de startups, compta amb més de 3.000 clients d'aquest tipus d'empreses i més de 76 startups en cartera.