"Em sento especialment orgullosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l'econometria, on desenvolupem mètodes estadístics per poder entendre qüestions econòmiques a través de les dades. En l'actualitat, l'ús de noves bases de dades, extenses i complexes, està obrint la porta a poder abordar problemes socials a través de l'evidència empírica de forma molt més creïble". Les paraules són de la Professora Elena Manresa, guardonada amb el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica. El Jurat de l’edició d’enguany, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l'alt nivell de creativitat del treball de Manresa i la seva contribució al canvi en l'aproximació de com els economistes aplicats afronten l'anàlisi de dades. La Professora Manresa ha destacat la feina dels "investigadors com jo, que treballem per poder establir noves metodologies en l'ús d'aquestes noves dades".

Les línies de recerca de la Professora Elena Manresa es centren en el camp de l'econometria, amb èmfasi en les dades de panel i la incorporació de mètodes de machine learning i intel·ligència artificial, els quals permeten el tractament de l'heterogeneïtat en el treball empíric en l'economia. Aquesta tractament és fonamental per evitar prediccions errònies que es tradueixin en respostes estadísticament imprecises.

La Profesora Elena Manresa / Foto: Banc Sabadell

La Profesora Elena Manresa / Foto: Banc Sabadell

Alguns exemples destacats de la carrera de la Professora Manresa són l'estudi dels orígens de la desigualtat salarial utilitzant dades administratives sueques, la quantificació dels efectes indirectes de la R+D entre empreses als EUA, o la racionalització de les pautes d'estalvi als EUA utilitzant l'enquesta AHEAD. Manresa també ha estat professora visitant de la Universitat de Chicago, Yale University i Stanford University. La seva recerca ha estat publicada a Econometrica, Journal of Econometrics o Journal of Financial Economics. 

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica, que es convoca des de 2002, vol contribuir a l'anàlisi i formulació d'alternatives que promoguin el benestar social. 

Però, qui és Elena Manresa?

Elena Manresa Quirante va néixer a Saint Paul, Minnesota, el 1982. El 2006 es va llicenciar en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona, i el 2014 va obtenir el doctorat en Economia pel Centre d'Estudis Monetaris i Financers a Madrid. Des del 2017 és professora al departament d'economia de la New York University i entre el 2014 i el 2017 va ser professora de la MIT Sloan Business School a Boston. També ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell d’arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps de recerca. 

És editora associada d'Econometrica, i del Journal of Business & Economic Statistics (JBES). També és Sloan Research Fellow per l'Alfred P. Sloan Foundation (2021-2023), un prestigiós guardó a la investigació de joves economistes que imparteixen classes en centres de recerca a Nord-amèrica. Finalment, la Dra. Manresa també participa activament en la divulgació científica, havent format part del comitè científic de la North American Winter Meetings de l'Econometric Society, o de la International Association of Applied Economics.

La Fundació Banc Sabadell

Fundació Banc Sabadell és l'expressió del compromís de Banc Sabadell amb el progrés i el benestar de les persones. El seu objectiu és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatius, científics i culturals, així com fomentar el talent jove i secundar-lo. Al llarg d'aquests anys, la Fundació ha contribuït a impulsar activitats en aquests àmbits i també s'ha consolidat com a organitzadora dels prestigiosos guardons Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria, Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica i Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.