La Diputació de Barcelona reafirma la seva aposta pel sector secundari com a gran creador d'oportunitats laborals de qualitat, especialment per a persones amb problemes d'ocupabilitat. Gràcies al programa "Ocupació a la Indústria Local" més d'un miler de persones (un 51,6% del total) han aconseguit inserir-se al mercat laboral amb feines estables i qualificades al sector industrial. Enguany, la Diputació posarà en marxa la tercera edició de la iniciativa, dotada amb un pressupost de 4 milions d'euros.

Segons ressalta la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, "estratègia és dotar als municipis de fortalesa econòmica". En aquest sentit, destaca el paper central de les indústries i les empreses per enfortir la "cohesió social". Per la seva part, el vicepresident segon i responsable de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, recorda que la clau de l'èxit del programa "Ocupació a la Indústria Local" és que arriba "al cor del problema" i ofereix formació especialitzada, àgil i flexible.

L'objectiu del projecte és promoure la contractació de persones en situació d'atur que presenten dificultats d'inserció 

L'objectiu central d'aquest projecte és promoure la contractació de persones en situació d'atur que presenten especials dificultats d'inserció mitjançant itineraris personalitzats que els permetin millorar la seva ocupabilitat mentre es tenen en compte les necessitats del teixit empresarial de la zona.

Un altre element clau de la iniciativa és la implicació de l'empresa, ja que si això es produeix és dupliquen les possibilitats de contractació. Així mateix, aquesta forta el compromís de les empreses amb el projecte facilita la detecció de perfils professionals necessaris, la selecció de persones participants i el compromís de contractació.

Gairebé un centenar d'especialitats

L'adaptació a les necessitats de les indústries de la demarcació de Barcelona facilita que hi hagi una gran varietat d'ofertes formatives per als qui participen en el programa. Així, s'han articulat més de 90 especialitats professionalitzadores, s'han realitzat 146 hores de mitjana de formació a l'aula, 62 hores de mitjana de formació a l'empresa i 95 hores de mitjana de pràctiques, la fase clau per aconseguir la contractació de la persona participant.

Fins a 2017 s'han desenvolupat un total de 13 projectes que han tingut impacte en el 81% del territori i en el 80% de la població. La intervenció pública local s'ha concentrat en 6 sectors: el metall, el tèxtil, el químic, la indústria vitivinícola, la de l'alimentació i les begudes, i la logística.

Pensat per persones amb problemes d'ocupació

El projecte, emmarcat amb els objectius de la Diputació de potenciar i renovar el sector secundari i desvetllar "vocacions industrials" entre la població tot millorant la qualitat de l'ocupació, està destinat sobretot a persones amb dificultat d'inserció laboral. Els destinataris han d'estar inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya i tenir com a mínim estudis d'ESO. Pel que fa a les empreses, han de ser pertanyents al sector de la indústria i formar part del sistema productiu del territori.