A l'estiu, ens ve de gust remullar-nos, ja sigui a la platja, la piscina o al riu. I és que, quan fa calor, no hi ha res millor que un bon bany per refrescar-nos i gaudir de l'estiu. Més enllà de l'aigua, en període estival, un altre gran reclam és prendre el sol. Ara bé, cal ser conscients del risc que comporta exposar-nos al sol en excés o sense la protecció adequada.

Un dels principals perills, a més dels perjudicis per a la nostra pell, és danyar-nos els ulls. En aquest sentit, sempre és convenient salvaguardar la salut dels ulls amb unes ulleres de sol de qualitat. Això, sortosament, és força ben sabut entre la ciutadania. El que no és tan conegut és el mal que suposa per als ulls el contacte directe amb l'aigua. És per això que, aquest estiu, cal protegir-los quan fem activitats d'immersió aquàtica com ara la natació, el submarinisme o el surf.

Les activitats d'immersió aquàtica poden suposar un risc per als nostres ulls si no els protegim

Doncs bé, mantenir els ulls en contacte amb l'aigua del mar i les piscines és una de les causes principals de les patologies oculars a l'estiu. Així ho explica la doctora Mercè Guarro, responsable del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, un dels centres mèdics que forma part de la xarxa de Quirónsalud.

MujerPiscina
Dona banyant-se en una piscina/ Pexels

Quan anem a la platja o la piscina solem fer ús de cremes per a la pell, barrets, gorres i ulleres de sol per la irradiació solar, però sovint ens oblidem de protegir els nostres ulls dins l'aigua. No fer-ho és un gran error, ja que ens arrisquem a malmetre els nostres ulls amb el clor, la sal i altres elements que conté l'aigua del mar o de les piscines.

El contacte directe dels ulls amb l'aigua ens pot causar diverses patologies. D'entrada, ens podem patir una irritació ocular perquè el clor i altres productes químics que conté l'aigua de la piscina poden perjudicar la pel·lícula llagrimal que protegeix i hidrata l'ull, tot debilitant-la i causant irritació i llagrimeig. Es tracta, doncs, del fenomen conegut com l'"ull vermell".

PersonaSaltoAgua/Pexels
Una persona salta a l'aigua/ Pexels

A més, el contacte ocular amb l'aigua també pot provocat conjuntivitis infecciosa. I és que a l'aigua hi conviuen diferents gèrmens i bacteris que poden ser causa d'infecció ocular, bacteriana o vírica. Un altre mal que s'ha de tenir en compte és la queratitis. És a dir, la inflamació de la còrnia causada per alguns bacteris com la Pseudomona o l'Acanthamoeba, presents a l'aigua del mar.

El contacte directe dels ulls amb l'aigua ens pot causar diverses patologies

A tot aquest conjunt de patologies cal sumar-hi mals com ara la visió borrosa, les picades d'animals marítims o els traumatismes. Per acabar-ho de reblar, una afecció que no es pot menystenir és l'hiposfagma. Es tracta d'una malaltia usual en aquelles persones que practiquen el submarinisme. Concretament, és un vessament ocular causat pels canvis de pressió. Cal esmentar, però, que les conseqüències solen ser lleus.

HombreNadando
Un hombre nadando en una piscina/ Pexels

Certament, els ulls són una part del cos molt delicada i demanen una apropiada higiene i cura. És per això que cal mantenir algunes precaucions durant l'exposició aquàtica com ara evitar obrir els ulls sota l'aigua tant al mar com a la piscina. A més, convé utilitzar ulleres de busseig homologades que s'adaptin al contorn de l'ull evitant l'entrada d'aigua, que tinguin filtres de protecció ultraviolada (UV), sistema antifog per evitar el baf, el segell CE i la referència ISO. També és important no fer servir lents de contacte sota l'aigua perquè pot incrementar notablement el risc d'infecció. 

Els ulls són una part del cos molt delicada i demanen una apropiada higiene i cura

Amb tot, és molt recomanable dutxar-se abans i després d'entrar a l'aigua. Pot servir per eliminar possibles restes de protectors solars i altres productes que puguin causar reacció amb el clor. I dutxar-se després de banyar-se al mar o la piscina serveix per eliminar les restes de clor i sal. Finalment, és crucial que, a l'hora d'eixugar-nos, no ens freguem els ulls excessivament.