La Fundació “la Caixa” presenta la nova temporada 2022-23, amb 30 exposicions als centres CaixaForum d’arreu del territori espanyol i al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona. A més, cal sumar-hi vuit exposicions itinerants que recorreran Espanya i Portugal. Concretament, del conjunt d’exposicions, deu s’estrenen aquesta temporada. 

Doncs bé, la nova programació cultural, “Creiem en la cultura. Creixem en la cultura”, convida el públic a viatjar al cor de l’arqueologia, l’art, la ciència, la fotografia, el còmic i el cinema amb propostes en col·laboració amb grans institucions internacionals, com per exemple el British Museum, el Science Museum de Londres i el Museum of Science de Boston.

La Fundació “la Caixa” presenta la nova temporada 2022-23, amb 30 exposicions als centres de l’entitat d’arreu del territori espanyol

Pel que fa a les novetats de la temporada 2022-23, destaca l’exposició “La ciència de Pixar” que es podrà veure al Museu de la Ciència CosmoCaixa. És una aproximació científica a la creació dels personatges de Pixar que et deixarà bocabadat. I és que rere els protagonistes de les nostres pel·lícules d’animació preferides hi ha un llarg procés en què la creativitat es barreja amb l’enginyeria, l’art i les matemàtiques.

La ciència de Pixar va ser desenvolupada pel Museu de Ciències de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios. A la imatge, Sulley, de Monstres S.A. © Disney / Pixar.

La ciència de Pixar va ser desenvolupada pel Museu de Ciències de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios. A la imatge, Sulley, de Monstres S.A. © Disney / Pixar.

Una altra cita imperdible la tens al CosmoCaixa de Barcelona. Amb obres procedents del Museu Nacional del Prado, “El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX” fa un recorregut per totes les facetes del retrat del segle XIX. Des del retrat com a símbol de poder fins al retrat com a fenomen social.

Una altra novetat molt atractiva d’aquesta nova temporada és “Visions expandides. Fotografia i experimentació”, la mostra és fruit de la col·laboració amb el Centre Pompidou. Es tracta d’un recorregut per la història de la fotografia experimental des de principis del segle XX fins avui a través de més de 260 obres. 

La nova programació cultural compta amb col·laboradors de renom com per exemple el British Museum o el Science Museum de Londres

D’altra banda, es realitzaran tres iniciatives d’alt voltatge que tenen com a pal de paller la connexió entre cultura i tecnologia. La plataforma digital CaixaForum+, la guia interactiva de la Sala Univers del Museu de la Ciència CosmoCaixa i el Bosc Vertical de CaixaForum Barcelona.

Expo Colores del mundo 2
Un lemur sifaca de Decken es posa sobre una estella de pedra © Stephen Alvarez / National Geographic.

Però això no és tot, per tal de continuar explorant la relació entre art i ciència, la temporada inclourà una mostra de fotografies de National Geographic dedicada als colors que es poden apreciar en el regne animal i en la naturalesa. Deixa’t meravellar per l’exposició “Els colors del món” al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona. 

La bellesa també és protagonista a “NanoCosmos. La realitat oculta a l’ull humà”. Una perspectiva diferent sobre la flora i la fauna que ens permet gaudir de la bellesa que l’ull no pot copsar per petita. Es podrà veure al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona i a diferents ciutats d’Espanya i Portugal.

De cara al curs 2022-23, s'estrenaran deu exposicions perquè petits i grans aprenguin sobre ciència i art

Per acabar-ho de reblar, CaixaForum Madrid planteja un recorregut pels espies més cinematogràfics i històrics gràcies a l’aliança amb La Cinémathèque Française. A “Top Secret. Cinema i espionatge” en són protagonistes grans espies reals i de ficció, des de Mata Hari i Carrie Mathison fins a James Bond i Edward Snowden.

En darrer lloc, CaixaForum Madrid també acollirà, per primera vegada, exposicions de ciència. Així, obrirà la temporada amb una mostra dedicada al gran inventor Nikola Tesla. “Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna” repassa la figura del polifacètic científic i enginyer serbi. Autor d’invents com ara el motor d’inducció o el desenvolupament del corrent altern com a font d’energia.

La nova temporada va un pas més enllà 

L’experiència CaixaForum anirà més enllà de les exposicions amb una àmplia i variada oferta que inclourà música, arts visuals i escèniques, humanitats, ciència, tecnologia i medi ambient.

Foto 2 Blue Hand Alex Reynolds 1654087192811
Blue Hand, © Alex Reynolds, 2021. Impressió de pigment d’arxiu a Hanemuhle sobre paper de cotó o fotografía.

Així doncs, els centres de la Fundació ”la Caixa” es convertiran en espais de trobada per a l'experimentació amb les arts, la ciència i les humanitats.  D’entrada, per al públic escolar i familiar es programaran tallers d’arts visuals, de ciències de la naturalesa, de teatre, de disseny, de tecnologia i de matemàtiques, entre altres.

Els centres de la Fundació “la Caixa” es convertiran en espais de trobada per a l’experimentació amb l’art i la ciència

A més, la Fundació “la Caixa” donarà suport i difusió al talent creatiu nacional a través de diferents propostes que uneixen arts, ciència i tecnologia en programes i activitats com ara “Trobades amb …” o les “Nits d’Estiu”. Finalment, s’organitzaran conferències, diàlegs i live talks sobre història i pensament, art i disseny, cinema i literatura, música, etc.

Amb tot, queda clar que la nova temporada 2022/23 promet, i molt.  Endinsa’t en la màgia de la ciència i la cultura, et fascinarà!