Les noves tecnologies han arribat amb força per quedar-se en tots els àmbits de la societat. Alguns avenços tecnològics ens fan el dia a dia molt més fàcil, com per exemple la intel·ligència artificial, el big data o la biotecnologia. Aleshores, per què no apliquem tots aquests coneixements a l’automoció i les infraestructures viàries?

Mitjançant l’ús de les noves tecnologies es poden crear entorns més segurs

autopista de nit - unsplash

Solucions basades en nous recursos tecnològics

Els vehicles connectats, la geolocalització, les càmeres de seguretat, la tecnologia 5G o el big data ja són una realitat a les nostres carreteres i fer-ne una correcta aplicació és el que ens permetrà millorar la sostenibilitat i la seguretat de les infraestructures.

Per exemple, països com el Japó o la Xina ja han posat en marxa carreteres amb “música” per respectar el límit de velocitat; o a Holanda, autopistes on la pintura de les línies incorpora components lluminosos que s’activen quan la climatologia ho requereix. O sense anar més lluny, a Barcelona, TMB ja ha fet proves amb autobusos que inclouen tecnologia per controlar l’entorn del vehicle i disminuir accidents.

Autobus Barcelona ACN

Un dels objectius principals d’aquests projectes és reduir sobretot la sinistralitat, però a la vegada, també són l’eina per avançar cap a una mobilitat intel·ligent.

Com serà la mobilitat del futur?

La generació actual està assentant les bases de com ha de ser la mobilitat del futur. Una de les millors eines que tenim per fer-ho és el big data i per aprofitar-ho al màxim hem d’optimitzar tots els recursos. Un dels més desenvolupats en el sector automobilístic és la connectivitat integrada.

big data unsplash

Comprovar l’estat de la bateria, compartir la ubicació del vehicle o activar remotament la ventilació són alguns dels elements que els nous models comencen a implementar, però i si a més poguessin incorporar informació sobre l’estat del paviment? O sobre el temps que farà durant el trajecte? O pagar els peatges sense barreres? Uns avenços que, a poc a poc, es van incorporant al nostre dia a dia.

Seguir avançant amb el “garatge d’innovació”

Per tal de seguir avançant cap a la mobilitat intel·ligent, Abertis, el grup de referència mundial en la gestió d’autopistes, i IBM, han arribat a un nou acord per engegar un “garatge d’innovació” i explorar i desenvolupar conjuntament idees innovadores amb l’objectiu de millorar la gestió de les infraestructures viàries. Aquesta eina, actualment té actius quatre projectes que incorporen el big data per seguir innovant en la mobilitat.

Els projectes van des de l’àmbit del manteniment i optimització del paviment a la predicció del temps per oferir més seguretat en períodes d’inestabilitat climàtica. Però un dels més destacats i que a Catalunya ja s’ha començat a aplicar és l'ús de la geolocalització per promoure la mobilitat sense barreres.

autopistes abertis

Abertis, en col·laboració amb l’administració pública, pretén eliminar les barreres dels peatges amb nous mètodes de pagament més innovadors que redueixin la congestió, el consum de combustible i les emissions dels vehicles que s’han d’aturar per pagar. Un sistema que s'anomena free flow, el qual qui hagi passat pel peatge de l'AP-7 a la Roca del Vallès ha pogut viure en primera persona. 

En concret, en aquest punt de pagament de peatge de l'AP-7 hi ha dos carrils específics per a vehicles que compten amb el sistema de telepeatge Via T, que poden passar els arcs sense necessitat d'esperar que s'aixequin les barreres, a una velocitat de 60 quilòmetres per hora.

Quina mobilitat volem per al nostre futur? Ha arribat el moment d'analitzar i innovar. La mobilitat del futur és cosa de tots.