L’associació de guies de turisme de Catalunya Aguicat, ha estat premiada amb el reconeixement TO DO Awards Human Rights in Tourism, avalat per la comissió alemanya de l’UNESCO, que valora les iniciatives, els projectes i les persones dedicades a defensar els valors humans de manera exemplar a través de la cadena de valor turístic. “El coronavirus ha afectat greument el turisme, però també ens ha demostrat la importància que per a tots nosaltres viatjar. La situació laboral de molts dels treballadors del sector turístic ha empitjorat considerablement, especialment els més precaris. Per això, és tan important crear consciència i continuar lluitant per unes condicions de treball dignes en tots els nivells de la cadena de valor i aquest premi ens motiva a continuar fent-ho”, apunta Macarena Bergada, presidenta de l'Aguicat que es mostra agraïda i contenta en rebre aquest reconeixement.

Al voltant de 400 associats, l’Aguicat defensa els guies de turisme amb llicència a Catalunya promovent un turisme sostenible i de qualitat, convertint-se en la major agrupació de guies d’Espanya. El jurat d’experts que els ha atorgat el reconeixement, ha valorat que el vector de treball de l’Aguicat des de la seva fundació, ha estat la defensa d’un turisme responsable, amb unes condicions de treball dignes per a tots els guies. El guardó ve acompanyat de 5.000 francs suïssos, que l’associació destinarà a impulsar el turisme sostenible i de qualitat a Catalunya. “Aquest premi ens obliga a continuar esforçant-nos perquè l’Aguicat continuï creixent i difonent els valors que ens han fet arribar aquí: un turisme responsable i de qualitat, però també la sostenibilitat, la solidaritat, la comunicació, l’excel·lència i l’entusiasme”.

“Els guies habilitats som ambaixadors en la nostra terra i per això el nostre treball és excepcional”, Macarena Bergada

Macarena Bergada   Aguicat

Els principals objectius de l’associació són els de promoure la figura del guia habilitat per la Generalitat, convèncer a les administracions locals i regionals que han de ser valentes i aplicar mesures simples, però molt eficaces que puguin situar a les ciutats com a líders mundials d'un turisme just, sostenible i respectuós. A més, participa en la creació d’un sistema online de cerca de guies turístics a Catalunya, que permeti a tothom trobar el guia que ofereix exactament el tipus de visita que busca en cada situació.

Un turisme sostenible i de qualitat

Participant en esdeveniments socials i solidaris per recaptar fons oferint visites guiades a la població local i ciutadans vulnerables, l’Aguicat col·labora també amb les autoritats locals i les parts interessades per a millorar la mobilitat i reduir així la contaminació. Unes iniciatives que complementen amb trobar maneres més sostenibles de gestionar el turisme, que s'ha convertit en tot un repte, sobretot a la ciutat de Barcelona.

D’altra banda, l’associació també es dedica a convèncer a les autoritats locals que apliquin mesures com reduir les mides dels grups o minimitzar la contaminació acústica fent obligatori l'ús d’auriculars per a grups grans. Totes dues mesures tenen com a objectiu garantir una bona coexistència amb els residents de la ciutat, garantint unes condicions de treball més dignes per als guies i millorant l'experiència dels visitants. A més, l’associació organitza formacions i cursos especialitzats de forma contínua pels seus associats, participen en accions reivindicatives per defensar els seus drets i en esdeveniments solidaris per promoure la cohesió social, com ara a la Marató de TV3.

5 membres de l'Aguicat a Tarragona

Aguicat treballa en la millora de les condicions laborals de les guies

Des de l’associació, explica la mateixa presidenta, es treballa i “s’ha convençut a la Direcció general de Turisme que mantingui la nostra llicència. Ara l’habilitació consta d’un codi QR, junt amb les dades i fotografia, que permet als museus i monuments comprovar que els guies tenen la habilitació per exercir la professió”. També treballen per convèncer als governs de les ciutats més grans de Catalunya perquè posin en pràctica algunes de les seves propostes que han estat aprovades, però que no s'apliquen encara als carrers.

L’Aguicat promou una manera ètica de treballar a través del seu Codi de Conducta, que va ser elaborat pels seus membres i és vinculant. També mitjançant la signatura d'un Codi de bones pràctiques amb diferents administracions municipals en tot el territori, com Barcelona o Tarragona. “A més, promovem la formació contínua oferint al voltant de 30 activitats de formació per als nostres membres cada any. La excel·lència en la nostra feina és un dels principals valors de l’Aguicat”, conclou Bergada.