Vall d'Hebron celebra una xifra històrica i molt esperançadora: ha superat els 1.000 trasplantaments pediàtrics, aconseguint així 1.000 noves vides per a nens i adolescents. Ara mateix, el centre és pioner a l'Estat pel que fa a trasplantaments i és l'únic centre de Catalunya que en fa de tots els tipus en infants: cardíacs, renals, hepàtics, pulmonars, intestinals i de moll de l'os. És per aquest motiu que l’hospital ha ha llançat la campanya ‘Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vides’, que té per objectiu fer valdre les històries humanes que hi ha darrere de cada trasplantament.

La generositat dels donants i les seves famílies, la implicació d’equips multidisciplinaris en processos complexos on arriben a participar més d’un centenar de professionals i la lluita per la vida d’aquests infants i adolescents, que tenen en el trasplantament una última oportunitat, fan possible el dia a dia del trasplantament pediàtric. Des que el 1981 l’activitat de trasplantament pediàtric s’inaugurés a Catalunya amb el primer trasplantament renal, realitzat a Vall d’Hebron, darrera de cada trasplantament n’hi ha una història individual, que la campanya Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vol donar a conèixer per ajudar a prendre consciència de la necessitat de donar òrgans, per poder seguir donant vida.

La campanya està protagonitzada per cinc pacients pediàtrics i les seves famílies, que aporten el seu testimoni. Persones com l’Aina, de 14 anys, que va rebre el seu ronyó i fetge la Nit màgica de Reis i que ja havia rebut dos trasplantaments de ronyó prèviament; o la Raquel, de 22 anys, trasplantada de fetge amb només cinc mesos, que va complir el seu somni d’estudiar dansa a l’Institut del Teatre. Els vídeos de la campanya son històries que t’arriben al cor, el David, d’onze anys, explica com cada any celebra l’aniversari del seu trasplantament jugant al Monopoly, com va fer mentre, amb només quatre anys, esperava a Vall d’Hebron la imminent arribada del seu nou cor. També relata la seva experiència tan intensa la Judit, mare de l’Ale, un nadó trasplantat de cor amb només any i mig, en una intervenció de màxima complexitat quirúrgica, a causa d’una malaltia minoritària, la síndrome de Barth, que només pateixen 250 persones al món; i la Irene, que ara té 29 anys i va ser trasplantada de pulmó amb només 14 a causa d’una fibrosi quística.

Infants i adolescents trasplantats es retroben amb els professionals que els hi van salvar la vida

‘Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vides’ també ha reunit els pacients trasplantats protagonistes de la campanya amb els equips professionals de Vall d’Hebron que van participar en el seu cas. La Raquel s’asseu amb el Dr. Jesús Quintero, responsable del programa de trasplantament pediàtric hepàtic, el Dr. Juan Ortega, adjunt de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i la Dra. Teresa Pont, coordinadora del programa de trasplantament. La Irene Solà comenta el seu trasplantament de pulmó amb el Dr. Antonio Moreno, cap del Servei de Pediatria i les seves àrees específiques, el Dr. Joan Balcells, cap de la UCI pediàtrica, i la Dra. Silvia Gartner, coordinadora de la Unitat de Fibrosi Quística, i la infermera pediàtrica referent de trasplantament d’òrgans sòlid Lis Vidal. La Judit, mare de l’Ale, dona les gràcies als professionals de Vall d’Hebron només deu mesos i mig del trasplantament del seu nadó a la Dra. Paola Dolader, cardiòloga pediàtrica, Anabella Garcia, psicòloga clínica, Esther Rivas i la Dra. Carla Daina, infermera i doctora de l’UCI pediàtrica, i Álvaro Contreras, infermer de Cardiologia, Hepatologia, Nefrologia i Trasplantaments. Ja per últim, el David Bruguera dialoga amb el Dr. Ferran Gran, coordinador de Trasplantament Cardíac Pediàtric, el Dr. Raul Abella, cap de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica, Maria José Muñoz, infermera referent de trasplantament cardíac, i Rosario Nuño, anestesiòloga pediàtrica. 

La clau? Els professionals

Tot va començar l’any 1981 amb el primer trasplantament renal infantil a Catalunya. Quatre anys després es posava en marxa el programa pediàtric de trasplantament hepàtic (1985) i, més endavant, arribarien els programes infantils de trasplantament pulmonar (1998) i trasplantament cardíac (2006). Els quatre programes, únics a Catalunya i capdavanters a l'Estat. Després de quaranta anys, en aquests moments Vall d’Hebron és l’únic hospital del nostre país que disposa dels cinc programes de trasplantament pediàtric i està acreditat com a centre de referència en trasplantament de ronyó, fetge, cor, pulmó i progenitors hematopoètics.

La complexitat del procés exigeix una avaluació contínua i exhaustiva de totes i cadascuna de les fases per detectar i corregir les possibles deficiències, la qual cosa no es pot fer sense la col·laboració de tots els professionals que hi intervenen. Vall d’Hebron té un equip multidisciplinari que acompanya pacients i famílies al llarg de totes les fases del procés de trasplantament, i els resultats en nombre i supervivència avalen l'expertesa de més de 40 anys d'activitat.