El Nadal ja és a tocar i n'és prova el fet que als carrers ja podem veure els enllumenats instal·lats i que els establiments ja es comencen a decorar i a oferir els seus productes amb motius nadalencs. Ja comencem a pensar en les festes de Nadal, què regalarem i què farem quan arribin les vacances. Però, sobretot, ja resta poc per allò que tots desitgem, pels dinars i els sopars amb la família i els amics. Certament, resta ben poc per retrobar-nos, per entaular-nos i gaudir dels grans àpats de les festes de Nadal, del sopar amb els companys de feina o del dinar amb la colla d'amics.

Ja comencem a pensar en el menú que menjarem, en el vi que acompanyarà i en el cava que ho rematarà. I és que, si alguna cosa mai falta a les taules d'amics i familiars per les festes de Nadal, són els motius per brindar, per oblidar tot allò dolent que s'ha viscut i per celebrar tot allò positiu que vindrà. És per aixo que, les festes de Nadal d'enguany, més que mai, s'han de celebrar com cal. Ara bé, ja saps com triar un bon vi per acompanyar el tiberi de Nadal? I pel que fa al cava, saps com escollir una bona ampolla d'escumós? Doncs bé, a continuació et donem una sèrie de consells perquè sorprenguis la família amb un gran vi i deixis bocabadats els amics amb un cava de categoria.
 

CAVA NOVA 2018Canals & Munné. Més que un celler

5 consells per escollir el millor cava

1.Caves ecològics, vegans, de producció pròpia
En cas que segueixis una dieta vegana o algun dels teus convidats ho faci, és important que escullis un cava vegà. I si la sostenibilitat és important per a tu, també trobaràs cabdal que el cava sigui elaborat amb raïm de quilòmetre zero i que també sigui ecològic. Si ho fas, quedaràs molt bé!

2. La bombolla
La mida de la bombolla és un bon indicador de la qualitat del cava. Quan és petita i es desprèn lentament vol dir que el carbònic està ben integrat i és senyal de finor, elegància i qualitat. 

3.El grau de sucre
Segons el sucre, existeixen des dels caves brut nature, que no porten sucre afegit, fins als caves de tipus dolç, que tenen més de 50 g/l. Teòricament, s'aconsellen els caves bruts i nature per als plats contundents i els caves més dolços per a les postres. Tanmateix, no és cap norma fixa, ja que el maridatge també busca l'equilibri entre la semblança i el contrast, fet que permet trobar caves bruts que acompanyen les postres notablement.

4. La diferència entre semisec, brut i brut nature
La diferència és la quantitat de sucre que s'afegeix a l'ampolla després de treure els sediments que han quedat acumulats al coll de l'ampolla. El consell regulador del cava és qui imposa la quantitat màxima de sucre que es pot afegir per litre perquè un cava sigui anomenat d'una manera o altra. El Brut Nature va d'entre els 0 i els 3 grams de sucre per litre. L'extra Brut porta fins a 6 grams de sucre per litre. El brut fins als 12 grams. L'extra sec entre 12 i 17 grams. El sec entre 17 i 32 grams. El semi-sec va dels 32 als 50 grams de sucre i el dolç porta més de 50 grams de sucre per litre. 

5.La temperatura
La temperatura ideal de consum són 6 graus. Per aconseguir-los, el que pots fer és ficar primer l'ampolla a la nevera i després d'un refredat general, la treus i la col·loques a la glaçonera perquè mantingues aquests 6 graus de temperatura. Cal evitar el congelador, ja que un violent canvi de temperatura podria perjudicar les virtuts del cava.

Canals & Munné

Algunes de les millors varietats de caves de Canals & Munné

5 consells per escollir un vi excel·lent 

1. L'equilibri
Beu un glop de vi, mantingue'l a la boca i fes-lo passar per les dents i les genives. Un vi àcid serà més jove, no apte per al seu envelliment. Un vi tànnic, que deixa la boca i les genives seques, permetrà més temps d'emmagatzematge. Evita, doncs, vins amb excessiva acidesa a la boca. Calcula el temps que el sabor perdura a la boca, com més temps, millor serà el vi.

2.El color
Convé examinar el color amb una atenció especial, ja que és un factor d'equilibri a l'hora d'escollir un bon vi. El color ha d'examinar-se detingudament, ja que aquest ha de ser cristal·lí. Si el vi és tèrbol no estarà en bones condicions. Alhora, si el vi blanc s'enfosqueix amb el pas del temps, voldrà dir que no és de gran qualitat. El mateix passa amb el vi negre si s'emblanqueix amb el pas dels dies. 

3. El gust
El vi és una beguda natural i d'origen fermentatiu, per tant consta de múltiples compostos i com a tal té diversos sabors. Vist des del punt de vista químic, el vi té més de 800 compostos diferents, i la majoria són volàtils. Ara bé, passem a la pràctica. Res d'enormes glops, amb un petit glop en tindrem prou per reconèixer el sabor del vi. Deixa que el vi reposi al teu paladar, examina la dolçor, els sabors únics i fruiters. Si el sabor és al raïm, és un bon vi.

4. El cos
El cos del vi és un dels paràmetres que es tenen en compte a l'hora de puntuar un vi i això es valora als tasts de vi. Un factor molt important quan avaluem el cos d'un vi són els tanins, aquests són uns elements de textura que fa que el sabor del vi sigui aspre. El taní aporta un sabor sec, aspre, rugós, astringent i es pot notar especialment al mig de la llengua i la part davantera de la boca. Amb tot, un bon vi ha de perdurar tant al nostre olfacte com a la nostra boca.

5. Descobrir errors en el vi
Gira la copa a la mà perquè les aromes del vi s'expandeixin. Si es tracta d'un vi sense presència de gas carbònic, no hi haurà bombolles, ja que això és un senyal que hi ha llevats vius al vi i s'està fermentant a l'ampolla. Acosta la copa a l'orella, si escoltes bombolleig, no compris aquest vi. Per acabar, tasta el vi, si perceps sensació "espurnejant" produïda per micro-bombolles també has d'evitar aquest vi. Com a excepció, en alguns casos, els vins blancs o rosats molt joves i frescos poden presentar algunes bombolles, que poden ser permeses per considerar-se agradables.

Aquest Nadal, vins i caves Canals & Munné

No facis el préssec i escull bé el que beus, que les celebracions es gaudeixen més si el beure és d'un celler de confiança i renom. Deixa't aconsellar i no compris qualsevol cosa, confia en els vins i caves del celler Canals i Munné de Sant Sadurní d'Anoia, exquisitesa i proximitat. 

Aquest Nadal, un Canals i Munné a taula. I és que celebrar amb un Canals i Munné és beure un excel·lent suc de raïm, deixat reposar diversos anys a les caves per aconseguir una bombolla excel·lent, gairebé perfecta. El seu alt nivell de qualitat queda palès en qualsevol de les seves referències, amb tres reserves (dos anys de repòs) i cinc de gran reserva (entre tres i cinc anys madurant).

Les llargues criances són la gran especialitat de la casa Canals i Munné i tots els seus caves estan qualificats pel Consell Regulador com a reserva o gran reserva. A més, el celler català disposa d'una línia de vins molt completa, amb blancs, rosats i negres acreditats, igual que els caves, per condecoracions rellevants de nivell nacional i internacional.
 

CanalsMunne
Varietat de vins, caves i licors del celler Canals i Munné / Canals Munné

Visita l'antiga cava Canals & Munné

Si no en tens prou amb les ampolles Canals i Munné i vols conèixer com es produeixen els vins i els caves, tastar i conèixer les particularitats de cada varietat i gaudir de la gastronomia, tens una cita a l'antiga cava Canals i Munné de 1915. Una escapada de cap de setmana al celler et permetrà conèixer com es fa el vi, com es tracten els raïms i com s'arriba a aconseguir produir unes ampolles tant caracteristíques alhora que gaudeixes de calçotades, cargolades, rovellonades i xatonades. Això sí, sempre acompanyat d'un bon vi i d'un bon cava.