El SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, pot causar inflamació fetal. Així ho determina una investigació que ha pogut demostrar les dones embarassades tenen un risc més gran de com emmalaltir greument amb el virus, augmentat el risc de part prematur, mort fetal i preeclàmpsia.

L'estudi, dut a terme per la Universitat de Wayne i publicat a la revista Nature, conclou que la resposta immunitària inflamatòria al fetus, es pot produir fins i tot si el virus no infecta la placenta.

La investigació detalla els canvis als anticossos, els tipus de cèl·lules immunitàries i els marcadors inflamatoris a la sang materna, la sang del cordó umbilical i teixits placentaris. "Els possibles efectes a llarg termini d'aquest procés inflamatori en els nadons requereixen més estudi", asseguren els experts.

L'estudi

Els experts van avaluar 23 dones embarassades. Dotze van donar positiu per SARS-CoV-2, i d'ells, vuit eren asimptomàtiques, una tenia símptomes lleus i tres tenien covid-19 greu. Després del part, els investigadors van comparar les respostes immunitàries entre les mares i els seus nounats comparant la sang materna i la sang del cordó umbilical. Es van observar respostes immunitàries inflamatòries provocades pel virus en les dones, els seus nounats i els teixits de la placenta, independentment de si les mares presentaven símptomes.

En concret, les dones embarassades amb SARS-CoV-2 van experimentar una reducció en un tipus de cèl·lules immunitàries anomenades cèl·lules T, que ajuden a impulsar les respostes antivirals. Les mares infectades van desenvolupar anticossos contra el virus, tinguessin o no símptomes, i alguns d'aquests anticossos es van trobar a la sang del cordó umbilical.

Embarassada

Les mares infectades tenien un nivell més alt de marcadors d'activitat immunitària (és a dir, citocines) a la sang, independentment dels símptomes. Les citocines elevades són interleucina-8, interleucina-15 i interleucina-10. Els nadons nascuts de mares infectades, fins i tot si la mare no tenia símptomes, tenien una resposta inflamatòria reflectida en nivells més alts d'interleucina-8. Aquesta elevació es va observar malgrat que el fetus presumiblement no tenia covid-19.

Mentre que el virus era absent a les placentes, les placentes de mares infectades tenien proporcions alterades de tipus de cèl·lules immunitàries. Els investigadors també van trobar activitat immunològica alterada (mesurada per canvis en les transcripcions de l'ARN) a la placenta i la sang del cordó umbilical dels nadons nascuts de mares infectades. Aquestes troballes indiquen que el sistema immunitari neonatal es veu afectat per la infecció materna per SARS-CoV-2 fins i tot si el virus no es detecta a la placenta.

"Aquest estudi proporciona informació sobre les respostes immunitàries matern-fetals provocades pel SARSCoV-2 i emfatitza la raresa de la infecció placentària", asseguren. La majoria de les dones embarassades amb infecció per SARS-CoV-2 són asimptomàtiques o només experimenten símptomes lleus. Independentment, en els primers sis mesos de la pandèmia de covid-19, es va documentar que les dones embarassades infectades tenen un risc més gran d'hospitalització, ventilació mecànica, ingrés en la unitat de cures intensives i part prematur, però es va informar que les taxes de mortalitat materna són similars entre dones embarassades i no embarassades.

Més recentment, s'ha demostrat clarament que les dones embarassades tenen un alt risc de malaltia greu i mort, així com com a part prematur.