A més de l'edat i altres factors de risc que tenen a veure amb l'existència de patologies prèvies, la major part dels estudis apunten que la genètica pot influir en el fet de desenvolupar una covid greu o lleu. Existeixen investigacions que han arribat a la conclusió que un cert nombre de persones d'ascendència europea porta un segment particular de l'ADN que els confereix un risc un 20 % menor de desenvolupar una infecció crítica. Aquest segment de l'ADN codifica gens en el sistema immunitari i s'hereta dels neandertals en aproximadament la meitat de totes les persones fora de l'Àfrica.

Un estudi internacional dirigit per investigadors de l'Institut Karolinska de Suècia ha identificat aquesta variant genètica específica que protegeix contra la infecció greu per covid-19 mitjançant l'estudi de persones de diferents avantpassats. Els resultats s'han publicat a la revista Nature Genetics.

Tanmateix, aquesta regió de l'ADN és atapeïda de nombroses variants genètiques, la qual cosa dificulta desentranyar la variant protectora exacta que podria servir com a objectiu per al tractament mèdic contra la infecció greu per covid.

Per identificar aquesta variant genètica específica, els investigadors de l'estudi van buscar individus que portessin només parts d'aquest segment de l'ADN. Atès que l'herència neandertal es va produir després de l'antiga migració anés de l'Àfrica. Els experts van veure un potencial en centrar-se en individus amb ascendència africana que manquen de l'herència dels neandertals i, per tant, també de la majoria d'aquest segment de l'ADN. Tanmateix, una petita part d'aquesta regió de l'ADN és la mateixa en persones d'ascendència africana i europea.

Infermera protegida

Els investigadors van trobar que les persones d'ascendència predominantment africana tenien la mateixa protecció que les d'ascendència europea, i això els va permetre identificar una variant genètica específica de particular interès.

"El fet que les persones d'ascendència africana tinguessin la mateixa protecció ens va permetre identificar la variant única en l'ADN que realment protegeix de la infecció per covid", expliquen.

L'anàlisi va incloure un total de 2.787 pacients hospitalitzats per covid d'ascendència africana i 130.997 persones en un grup de control de sis estudis. El vuitanta per cent de les persones d'ascendència africana portava la variant protectora. El resultat es va comparar amb un estudi anterior més gran d'individus d'ascendència europea.

Segons els investigadors, la variant del gen protector (rs10774671-G) determina la longitud de la proteïna codificada pel gen OAS1. Estudis anteriors han demostrat que la variant més llarga de la proteïna és més eficaç per descompondre el SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19. "Que estiguem començant a comprendre els factors de risc genètics en detall és clau per desenvolupar nous medicaments contra el COVID-19", asseguren.