Una emoció és la reacció a un estímul i pot ser produïda per esdeveniments interns, com pensaments o sensacions corporals, o externs, com una situació, conversa o esdeveniment. Exemples d'emocions són alegria, enuig, por, fàstic, sorpresa, ansietat, confusió, indignació, temor, nostàlgia o tristesa. Expressar-les és fonamental en el nostre dia a dia, però també és important gestionar les emocions i comprendre el cicle emocional per poder tancar-lo.

La gestió emocional

Amparo Calandín, psicòloga sanitària que, des de 2012, dirigeix el seu propi centre de psicologia cognitivoconductual a València, explica que la dificultat per identificar i expressar correctament les emocions "pot crear-nos problemes i fins i tot un gran malestar". Segons la seva opinió, exterioritzar-les és una necessitat perquè "tot el que succeeix, serveix per a alguna cosa. El cos i la ment són perfectes reguladors de la nostra balança interna i hauríem d'escoltar-nos més i controlar menys".

Moltes vegades tendim a contenir-nos en excés, però impedir que les emocions, en especial les negatives, flueixin pot sortir-nos car, ja que pot fins i tot "arribar a provocar-nos malalties físiques com a psoriasi, úlceres o alopècia i psicològiques", assenyala l'experta. També està l'altre extrem, una reacció excessiva i desproporcionada en relació amb la situació viscuda o al pensament que provoca l'esmentada emoció.

Tendir a l'equilibri és l'opció correcta, però no sempre és fàcil. Hi ha ocasions en què la resposta emocional resulta ser diferent o incongruent en relació amb la situació viscuda i altres en les quals es produeixen sentiments molt limitats davant de l'experiència viscuda.

Reconèixer l'emoció

L'autora del llibre No creas todo lo que piensas apunta que "el primer pas i imprescindible per expressar emocions correctament és aprendre a identificar-les, ja que, altrament, pot ser que les expressem de forma inapropiada". Tanmateix, etiquetar les emocions no sempre és senzill i, a vegades, es torna confús.

En paraules d'Amparo Calandín, "això fa que algunes persones, per exemple, sentin ira quan, en realitat estan bregant amb el dolor. O fan aflorar la tristesa, quan el que senten és ràbia." Es pot aprendre a identificar emocions, provant de ser conscient del que en realitat se sent i expressant de forma conscient el sentiment real.

Això pot fer-se verbalment, a través de l'escriptura terapèutica, "una manera molt efectiva", de forma conductual o somatitzant les emocions, ja que "molts canvis fisiològics tenen el seu origen en cúmuls emocionals. Per exemple, quan envermellim de vergonya, com és possible que la sang canviï el curs que portava simplement perquè es presenta un sentiment?".

Mujer con la mirada perdida / Unsplash
Dona amb la mirada perduda / Unsplash

Aquesta psicòloga valenciana experta en neurocoaching incideix en la importància d'expressar-nos emocionalment de forma adequada, perquè "si ens bloquegem, les emocions no canalitzades poden tenir conseqüències greus, com a trastorns intestinals o malalties autoimmunes."

Expressar les emocions i sentiments és un factor important de la intel·ligència emocional. El psicòleg i escriptor nord-americà Daniel Golleman, autor del text Emotional Intelligence, diu que la intel·ligència emocional és el conjunt d'habilitats que permet a una persona reconèixer les emocions pròpies o alienes i gestionar una resposta. Aquesta intel·ligència està també associada a la facilitat d'adaptació al canvi, l'autoconfiança i la capacitat de motivació i concentració, per aconseguir objectius.

Amparo Calandín comparteix els principals beneficis d'expressar les emocions de forma correcta.

  • És alliberador

Expressar el que sentim ens ajuda a sentir-nos més lliures, eliminar les càrregues negatives, que ens afecten psicològicament i fisiològicament, i potenciar les positives.

  • Redueix l'estrès mental

Els pensaments negatius provoquen estrès emocional, amb el consegüent dany que això provoca.

  • Augmenta l'empatia

Ens ajuda a connectar millor amb el món que ens envolta i a entendre millor les emocions de les persones del nostre entorn.

  • Millora l'autoestima

Saber-nos escoltats i compresos genera un sentiment de pertinença i acceptació que fa que millori l'autoestima.

  • Autoconeixement

Expressar-nos correctament ens ajuda a conèixer-nos millor i, per tant, a acceptar-nos com som i respectar-nos més.

  • Reforç relacional

Les relacions es tornen més sòlides quan mostrem el que sentim perquè, en ser més transparents, mostrem més confiança i credibilitat. Permetem que ens coneguin més i millor.