Una de les conseqüències del canvi climàtic i l'augment de les temperatures és que, segons declaren els experts, els animals salvatges es veuran obligats a traslladar els seus hàbitats a regions amb grans poblacions humanes, cosa que augmentarà dràsticament el risc d'un salt d'un virus animal als humans que podria ser la causa de la pròxima pandèmia.

Així queda descrit en un article publicat a Nature i dut a terme per experts de la Universitat de Georgetown en el qual es realitza la primera avaluació integral de com el canvi climàtic reestructurarà el viroma global dels mamífers. El treball se centra en els canvis de rang geogràfic: els viatges que emprendran les espècies a mesura que segueixen els seus hàbitats cap a noves àrees. Quan es trobin amb altres mamífers per primera vegada, l'estudi projecta que compartiran milers de virus.

Els científics creuen que aquests canvis donen més oportunitats perquè virus com l'Ebola o els coronavirus sorgeixin en noves àrees, fent-los més difícils de rastrejar i en nous tipus d'animals, el que facilita que els virus saltin a través d'una espècie de trampolí cap als humans.

Un dels focus de preocupació per als experts són els mercats, com conclou una de les principals teories sobre com es va estendre el SARS-CoV-2, perquè reunir animals en un espai tancat i antinatural crea oportunitats per a aquest procés de transmissió. Segons afirmen, "és preocupant que els hàbitats dels animals es moguin de manera desproporcionada als mateixos llocs que els assentaments humans, creant nous punts crítics de risc indirecte."

Tenint en compte que vivim ja un procés d'escalfament global, aquesta teoria ja està en marxa, ja que la temperatura de la Terra ha augmentat en 1,2 graus i els esforços per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle poden no ser suficients per impedir aquesta circumstància.

Una altra troballa important és l'impacte que tindrà l'augment de les temperatures en els ratpenats, que representen la majoria dels nous virus compartits. La seva capacitat per volar els permet viatjar llargues distàncies i compartir la majoria dels virus. A causa del seu paper central en l'emergència viral, els impactes més grans es projecten al sud-est d'Àsia, un punt crític mundial de diversitat de ratpenats.

Murciélago
Ratpenat

A mesura que els virus comencen a saltar entre les espècies amfitriones a un ritme sense precedents, els autors diuen que els impactes en la conservació i la salut humana podrien ser impressionants.

En conjunt, l'estudi suggereix que el canvi climàtic es convertirà en el factor de risc més rellevant per a l'aparició de malalties, superant els problemes de més perfil com la desforestació, el comerç de vida silvestre i l'agricultura industrial. Els autors diuen que la solució és aparellar la vigilància de malalties de la vida silvestre amb estudis en temps real del canvi ambiental.

"La pandèmia de covid i la propagació anterior del SARS, l'Ebola i el Zika mostren com un virus que salta dels animals als humans pot tenir efectes massius. Per predir el seu salt als humans, necessitem conèixer la seva propagació entre altres animals", afirmen.