Fer esquí és molt saludable, tant físicament com mentalment. Entre altres coses, ens aporta una millora en el nostre sistema cardiovascular i en la nostra respiració, també a causa del paisatge en el qual té lloc, ja que dalt de la muntanya podem respirar un aire fresc i pur que oxigena la nostra sang. A més, poques activitats com aquesta per a un descans mental, sobretot si et desempenys decentment sobre els esquís.

Quins músculs exercitem en esquiar?

Peus i turmells

Tots els músculs que ens trobem als nostres peus i turmells són molt importants a l'hora d'esquiar. Amb ells aguantem el pes i prenem el control del moviment del nostre cos a sobre dels esquís, ja sigui cap a davant o cap enrere. Són molt importants a l'hora de mantenir el cos flexionat en un pendent.

Si no tenim els turmells preparats per falta d'entrenament, és probable que a l'hora d'esquiar es perdi l'estabilitat de forma més habitual, ja que no podrem estar tant temps flexionats. Aquesta fatiga pot traduir-se en caigudes i problemes físics.

D'altra banda, la part dels tríceps surals (bessons i soli) també juguen un paper molt important en aquest tipus de moviments, ja que són uns músculs molt elàstics i forts que ajuden a flexionar la part inferior.

Si no tenim els turmells preparats per falta d'entrenament, és probable que a l'hora d'esquiar es perdi l'estabilitat de forma més habitual

Genolls

És la part més important en aquest esport i la que més se sol lesionar. En gran manera, els músculs dels genolls reben les forces d'impacte i de la pressió que realitzem per mantenir el control en els pendents, destacant principalment:

  • Quàdriceps: ajuden a mantenir-nos flexionats i en una posició estable en tot moment, a més de protegir els lligaments dels genolls i prevenir ruptures.
  • Adductors i abductors: són els músculs que utilitzem principalment per separar i apropar les cames correctament, ja sigui en els girs o per mantenir els nostres esquís de forma paral·lela en els pendents. De fet, aquests músculs solen ser els que més cruiximents tenen, sobretot si no hi ha un entrenament previ i esquiarem per primera vegada.
  • Isquiosurals: aquests músculs són dels més exercitats quan ens inclinem cap a davant per afrontar un pendent pronunciat.
Esqui
Esquí

Músculs del core

L'esquí també enforteix els músculs situats en el core (part central del cuerpo),el com ens ajuda tant a protegir la nostra columna com a mantenir una bona postura, millorar l'equilibri, guanyar resistència, i transmetre tota l'energia braços a cames, i viceversa, segons el moviment que es faci.

Les dues zones més importants són:

  • Abdominals: actuen com a estabilitzadors i protegeixen la columna.
  • Lumbars: de la mateixa forma que els abdominals, ajuden a estabilitzar i guanyar equilibri, encara que és la zona més afectada quan esquiem perquè és habitual estar en una posició semialçada.

Espatlles i braços

Finalment, l'esquí també és fonamental de cara a perfeccionar el tren superior. L'ús dels bastons quan ens movem o els donem suport per realitzar girs fa que exercitem la musculatura dorsal, les espatlles i els braços. Com més exercitada estigui aquesta musculatura, més domini tindrem en el maneig dels bastons, podent evitar així algunes caigudes perilloses.