Ara que t'havies acostumat al canvi d'hora, els cops de cua de novembre t'exigiran que t'adaptis també al canvi de temperatura, no és cert? Ja que si a més de fer el canvi d'armari t'estàs preguntant què menjar quan arriba el fred, et convidem a asseure't a la nostra taula i descobrir en les pròximes línies com omplir la teva nevera i el teu rebost per alimentar-te de forma rica i sa.

Amb quin objectiu? Amb el de cuidar el teu sistema immunològic i mantenir allunyats els mocs i les tos del teu cos. Vols? Posa't còmode que comencem.

 

Fruits secs: aperitius i grans complements

Quan vagis al super o al mercat i pensis què menjar quan arriba el fred veu al lineal o al lloc dels fruits secs i llança uns quants paquets al teu carro. Exemples? N'hi ha molts, però apostem, per exemple, per les nous, les avellanes, les ametlles o els anacards. Per què? Perquè els fruits secs son bons aliats per als teus aperitius i també bons complements per als teus plats, especialment per a les amanides.

fruita seca
 

 

Al màxim de vitamines i minerals

I ara que hem posat la ment en manera verda, és moment de recomanar-te que quan pensis a què menjar quan arriba el fred, el teu cervell viatgi fins a la fruiteria del teu mercat o supermercat habitual. Atura't allà i aposta per fer-te amb totes aquestes verdures i fruites que són de temporada i ajudaran a cuinar una immensa varietat de receptes riques en minerals i vitamines.

Fruites i verdures: polifacètiques en la teva cuina

Estàs pensant quin tipus de plats pots fer amb elles? Les opcions són moltes, i molt diverses: des de cremes i purés calentons fins a minestres, amanides o woks. Alternatives a què pots sumar les d'utilitzar-les com a complements perfectes dels plats que facis a base de carn, peix o ous.

 

Aquestes són les nostres propostes amb què cuidar el teu sistema immunològic i mantenir allunyats els mocs i les tos del teu cos

 

No t'oblidis de l'all i la ceba

Quines són les més típiques d'aquesta època de l'any? Doncs entre les verdures no podem deixar fora d'aquesta llista la coliflor, els espinacs, els porros, les carxofes, el bròcoli, les bledes o les pastanagues. Saps què? Inclou en aquest llistat l'all i la ceba, ja que el seu fort component antiviral i antibacterià t'ajudaran a protegir-te d'infeccions.

 

Els colors de l'hivern arriben als teus plats

Seguim? Una vegada feta la llista de les verdures, fem la de les fruites perquè completis el puzle de saber què menjar quan arriba el fred. Sí? Ja que entre les fruites que més et recomanem ingerir en aquesta estació es troben aquelles en les quals segur ja estàs pensant. A què no ens equivoquem si diem que en la teva ment tens la imatge de les mandarines, les taronges, els plàtans, les pomes o les peres? Doncs a aquesta llista afegeix les maduixes, la pinya i el kiwi.

 

Aposta per la facilitat

A més de les seves condicions organolèptiques, bones per al teu organisme, aquestes fruites són fàcils de trobar i molt fàcils de pelar o preparar (i la majoria de les vegades no estan entre les més cares, precisament). Inclou-les als teus menús setmanals i convenç a tot el que puguis perquè se les mengin, inclosos els més petits de la família.

 

La robustesa dels llegums

Fins aquí, bé? Doncs si ens permets seguim amb els plats tradicionals de cullera. Tens gust del que ens referim? Exacte! A aquells que es fan a base de llegums. Quins? Les que tu vulguis: llenties, cigrons, mongetes... Tot val per cuidar-te. Si no vols recórrer als tradicionals guisats de la nostra cuina, busseja en la nostra gastronomia i te n'adonaràs que hi ha una infinitat de plats que també pots preparar amb elles, incloses les sempre agraïdes amanides.

 

Saca al xef que portes dins

Al capítol de les carns i els peixos, et direm que per encertar a l'hora de determinar què menjar quan arriba el fred, el millor és que et decantis per la tonyina o el salmó, ambdós rics en vitamina D.

No oblidis tampoc incloure en la teva planificació alimentària els ous ja que contenen minerals essencials per a les teves defenses com el seleni o el zinc. Rics en proteïnes, vitamines i àcids grassos, els ous t'ajudaran també a prevenir infeccions i amb ells podràs donar curs a les teves habilitats culinàries: els pots preparar cuits, en amanides, en truites, en revolts... Segur que ja tens al cap les teves preferències!

 

Entra la calor amb infusions

I abans d'acabar, permet-nos que et diguem un truc més. Les infusions també són bones i desitjables a l'hora d'elegir què beure o què menjar quan arriba el fred. Per què? Perquè la camamilla o la menta t'ajudaran a mantenir alt el teu nivell d'hidratació, ara que les baixes temperatures conviden a beure menys, a més d'ajudar-te a tenir el teu sistema nerviós sota control, un bon trànsit intestinal i un bon equilibri en el teu son.

A què no els atribuïes tants atributs? Ja que a tots ells se suma que són begudes baixes en calories, riques en sabor i perfectes per escalfar el teu cos a qualsevol hora del dia.