La falta de vitamina D és una constant en la població adulta i suposa un risc per a la salut. S'associa amb una varietat de malalties autoimmunes, cardiovasculars i infeccioses. Al principi de la pandèmia, en diferents recomanacions mèdiques es va aconsellar a les persones prendre vitamina D, ja que exerceix un paper en la promoció de la resposta immunitària i podria protegir contra el covid-19.

Ara, un estudi publicat a la revista PLOS ONE i dut a terme per investigadors de la Universitat Bar-Ilan a Safed (Israel), demostren una correlació entre la deficiència de vitamina D i la gravetat i mortalitat de covid-19.

L'estudi és un dels primers en analitzar els nivells de vitamina D abans de la infecció, el que facilita una avaluació més precisa que durant l'hospitalització, quan els nivells poden ser més baixos a causa de la malaltia viral.

Es van mesurar els nivells de vitamina D entre dues setmanes i dos anys abans de la infecció en els registres de 1176 pacients ingressats entre abril de 2020 i febrer de 2021 en amb proves de PCR positives. Els pacients amb deficiència de vitamina D (menys de 20 ng/mL) tenien 14 vegades més probabilitats de tenir un cas greu o crític de COVID que aquells amb més de 40 ng/mL.

Sorprenentment, la mortalitat entre els pacients amb nivells suficients de vitamina D va ser del 2,3 %, en contrast amb el 25,6 % en el grup amb deficiència de vitamina D. L'estudi es va ajustar per edat, sexe, estació (estiu/hivern), malalties cròniques i va trobar resultats similars en general, destacant que el baix nivell de vitamina D contribueix significativament a la gravetat i mortalitat de la malaltia.

"Els nostres resultats suggereixen que és recomanable mantenir nivells normals de vitamina D. Això serà beneficiós per als qui contreuen el virus", assegura el Dr. Amiel Dror, del Centre Mèdic Galilee i la Facultat de Medicina Azrieli de la Universitat Bar-Ilan, que va dirigir l'estudi. "Existeix un clar consens sobre l'administració regular de suplements de vitamina D, segons ho aconsellen les autoritats sanitàries locals i les organitzacions sanitàries mundials."

Aquest estudi contribueix a reforçar la gran quantitat d'estudis que han acabat que l'historial de deficiència de vitamina D d'un pacient és un factor de risc predictiu associat amb un pitjor curs clínic i mortalitat de la malaltia per covid-19, segons els experts. I encara que és una peça més d'un trencaclosques, perquè encara no s'ha pogut definir amb certesa què és el que fa emmalaltir greument amb aquest virus, dona certa llum sobre això.