Vols començar a posar-te en forma i no saps com començar? Cal tenir en compte que el nostre cos obeeix a hàbits i rutines que requereixen un temps determinat per a la seva obtenció. Per això, encara que el desitgem i posem tota la nostra força de voluntat, és molt complicat tenir èxit si pretenem implementar tots els canvis de cop, ja que provocarem en el nostre organisme un estat d'estrès tan gran, que li serà impossible adquirir els hàbits que pretenem, per molt saludables i beneficiosos que siguin. Així que a continuació us deixem algunes pautes per posar-nos en forma.

El nostre cos obeeix a hàbits i rutines

Pautes per posar-se en forma

1. Analitza aquells aspectes que consideris més importants a l'hora de posar-te en forma. Han de ser realistes però sense excedir-nos en número (entre 3 i 5), sent aconsellable establir un ordre de prioritat.

2. Implementa progressivament cada un d'ells, proposant petits objectius. Si la teva dieta és un caos, comença per reduir a poc a poc els excessos que facis, per anar introduint aliments més saludables. Si portes un estil de vida molt sedentària, intenta utilitzar menys el cotxe, utilitza més les escales, etc. Aquests petits canvis seran suficients perquè el teu cos comenci a adoptar nous hàbits, havent de progressar als següents, una vegada que aquests no suposin massa esforç.

Posar-se en forma
Posar-se en forma

3. Oblida les "receptes". Existeixen una sèrie de "recomanacions generals" a l'hora de realitzar exercici físic amb les que, pel que sembla, només s'obtindran beneficis seguint-les fidelment (sortir a córrer una hora a una intensitat, tants dies a la setmana, etc...) i això és fals. Gràcies a les investigacions realitzades en tal sentit, s'ha pogut comprovar com petites dosis d'exercici (caminar ràpid 10 minuts tres vegades a la setmana, realitzar una sola sèrie d'exercicis de força amb una càrrega mínima), són suficients per progressar de manera adequada durant les primeres setmanes, en persones que fan temps que no entrena o no ho han fet abans. A partir d'allà, anar augmentant de manera progressiva primer la freqüència (nombre de vegades a la setmana), després el volum (temps de pràctica/número de sèries) i finalment la intensitat (velocitat/pes aixecat). Altrament, si intentem guiar-nos per receptes centrades en el rendiment, superarem el llindar de tolerància del nostre organisme, produint un excés de fatiga que ens provocarà rebuig cap a la pràctica, a part de poder patir una lesió en el millor dels casos.

4. Busca l'activitat que et motivi i et faci sentir competent. El cas de les activitats dirigides pot ser una bona manera d'agafar adherència a l'exercici. És cert que la gran majoria requereixen un estat de forma previ, però també és altament recomanable que comptem amb ell; a través d'un entrenament més aïllat, com en una sala de musculació, o amb un entrenador personal.

5. Assessora't adequadament per un professional qualificat. Encara que en aquest punt hi hagi persones que pensin que pot tenir un alt cost, és una inversió en salut, que podríem pagar posteriorment amb escreix per resoldre allò que ens hagin pogut perjudicar.