L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, finalment no tindrà prou suports per aprovar aquest divendres al ple municipal els pressupostos del 2018, raó per la qual es veurà abocada, un any més, a vincular-los a una qüestió de confiança per a tirar-los endavant.

A poques hores de la celebració del ple ja es veia complicat que Barcelona en Comú pogués sumar prou vots per tirar endavant els comptes municipals, un cop divendres passat els grups de l’oposició van preferir no destapar encara el sentit del seu vot.

Després d’una setmana de negociacions els números continuen sense sortir, ja que tot i la intenció de PDeCAT i ERC d’abstenir-se en la votació, la negativa anunciada aquest dijous de PSC i la CUP sumada a la ja coneguda de C’s i PP impossibilita l’aprovació.

En aquests moments, Colau compta només amb els 11 vots del seu grup municipal, i té per davant els 15 ‘no’ dels representants de Cs (5), PSC (4), PP (3) i CUP (3), davant dels quals l’abstenció de PDeCAT (9), ERC (5) més un regidor no adctrit no fan variar res ja que Colau no aconseguiria la majoria.

El cop de gràcia l’ha donat aquest dijous el PSC, quan ha anunciat el sentit negatiu del seu vot a causa del preacord al qual ha arribat Colau amb PDeCat i ERC, una raó similar a la que ha portat també a la CUP a decidir-se pel ‘no’.

Pel líder del PSC barceloní, Jaume Collboni, els pressupostos que han acordat els comuns amb l'exalcalde Xavier Trias "suposen una doble claudicació" ja que "claudica en projectes emblemàtics del model de ciutat d'esquerres" i "claudica en posar Barcelona en la lògica política del procés independentista a Catalunya". A més, Collboni ha recordat que Colau va trencar amb el PSC pel seu suport al 155, i “aquí està la conseqüència”. “Ha canviat de socis, però l'aritmètica no li surt", ha subratllat Jaume Collboni.

Nova qüestió de confiança

D’aquesta manera, Colau es veu obligada a repetir l’escenari de finals del 2016, quan tampoc va ser capaç de sumar cap majoria per aprovar els pressupostos del 2017. L’any passat però, els papers estaven canviats i l’alcaldessa comptava amb el vot afirmatiu del PSC i el negatiu de CiU -així es deia l’actual grup Demòcrata-, ERC, C’s i PP.

La qüestió de confiança és un mecanisme previst per a evitar el bloqueig institucional. L’alcaldessa haurà de portar els comptes al ple municipal vinculats a una qüestió de confiança, de tal manera que permet a l’oposició que presenti, en el termini d’un mes, una moció de censura i uns pressupostos alternatius. La moció de censura de l’oposició hauria de comptar amb un candidat a alcalde amb garanties de ser escollit, un extrem improbable amb l’actual repartiment de forces. En aquest cas, passat el mes, quedarien aprovats els pressupostos i Colau continuaria com a alcaldessa. Xavier Trias va utilitzar el mateix procediment per aprovar els pressupostos l’any 2014.