La titular del Jutjat Contenciós Administratiu 4 de Barcelona ha anul·lat el contracte de licitació del servei d'explotació, conservació i manteniment de la planta de tractament de fangs de Sant Adrià de Besòs aprovat pel Consell Metropolità del Àrea Metropolitana de Barcelona el juny de 2016. El motiu és que el contracte va en contra de l'acord de constitució de l'empresa mixta Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (Abemcia).

La decisió suposa una nova derrota del vicepresident de l'àrea de medi ambient de l'organisme metropolità, Eloi Badia, al seu torn regidor de l'equip de l'alcaldessa Ada Colau a l'ajuntament de Barcelona. La sentència reforça la posició d'Aigües de Barcelona, després que el Tribunal Suprem hagi validat l'empresa mixta liderada per Agbar que realitza el proveïment de 23 municipis de l'àrea de Barcelona. La sentència ha frenat els intents de Colau i Badia d'iniciar la municipalització del servei.

Segons la decisió, a la qual ha tingut accés Europa Press, la magistrada ha conclòs que els serveis de tractament de fangs han de considerar-se inclosos al cicle integral de l'aigua, que té prevista la seva gestió a través d'Abemcia, societat d'economia mixta participada per soci privat i l'AMB, i que ha recorregut la decisió del ple metropolità.

Contracte de Metrofang

En el moment de la creació del servei del cicle integral de l'aigua, els serveis de tractament de fangs de l'Estació depuradora d'Aigües residuals (Edar) del Besòs eren prestats per l'entitat Metrofang, el contracte de la qual va finalitzar el 31 de març de 2016, detalla la sentència, contra la qual es pot presentar recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La magistrada ha resolt que, a l'acabament de l'esmentat contracte, els serveis de tractament de fang havien de considerar-se part del cicle integral de l'aigua i passar a ser gestionats per l'empresa mixta.

Així mateix, entén que l'explotació de l'activitat de tractament de fangs es va computar econòmicament com un dels actius que aportava l'AMB a la societat econòmica mixta quan es va crear el 2012, a fi d'adquirir la part de capital que havia de desemborsar a la constitució societària.