El Síndic de Greuges de Catalunya ha anunciat la seva intenció d’investigar les actuacions dutes a terme pels Serveis Socials municipals de Barcelona per atendre les necessitats de les víctimes de l'incendi que aquest matí ha tingut lloc en un local ocupat de la plaça Tetuan i que ha provocat la mort de 4 membres d'una mateixa família. Segons ha informat la sindicatura en un comunicat, els serveis socials de l'Ajuntament eren coneixedors de l'ocupació i de la presència de nens en el si de la família, extrem confirmat per la mateixa alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que aquest matí ha assenyalat que les víctimes rebien assistència social.

Per això mateix, el Síndic de Greuges s'ha dirigit a l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona per conèixer des de quina data eren sabedors de la situació d'ocupació irregular d'aquest local. També ha preguntat sobre les intervencions dutes a terme pels Serveis Socials per atendre les necessitats bàsiques de les persones que vivien al local incendiat i per oferir-los un recurs residencial en condicions dignes d'habitabilitat.

L'entitat també vol saber si els Serveis Socials havien fet alguna coordinació o assessorament amb els equips d'atenció a la infància i l'adolescència per garantir als nens una atenció adequada i per estudiar la possible existència de factors de risc per als nens que hi vivien. Al seu torn, han contactat amb el Departament d'Interior per conèixer si hi havia hagut intervencions d'agents del cos en relació amb aquest local, tal com han publicat diversos mitjans de comunicació.

Cas de la nau del Gorg

En el marc d'altres casos, com el de la nau incendiada al barri del Gorg de Badalona, la institució ja va recordar que l'habitatge és "un element bàsic del benestar psicosocial, cultural i ambiental, així com de la cohesió social", i que aquest habitatge digne i assequible "no està garantida per a nombroses persones a Catalunya".

Quant als serveis socials bàsics, el Síndic de Greuges recorda que la cartera de serveis socials preveu el servei d'acolliment residencial d'urgència i el servei de residència temporal para persones adultes en situació d'exclusió social, concebuts com a recursos temporals.

No obstant això, el comunicat apunta que molts municipis no disposen d'aquests serveis d'acolliment, i en d'altres que sí que en disposen sovint són insuficients per atendre la demanda.

L’incendi d’aquest matí ha posat fi a la vida de quatre membres d’una mateixa família, un home i una dona i els seus dos fills, un de tres anys i un nadó.

Dret a un habitatge digne

Per la seva banda, el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, ha reivindicat aquest dimarts el dret a un habitatge digne arran de l'incendi d'un baix a la plaça Tetuan en el qual han perdut la vida quatre persones, dues d'elles menors. En un comunicat, el síndic posa de manifest que es tracta d'una situació que aplega diverses condicions de complexitat extrema: col·lectiu vulnerabilitzat; pobresa estructural; infrahabitatge, o pobresa energètica, entre altres. En aquest sentit, apunta que no es tracta d'un context aïllat puntual, sinó que és una circumstància visible en diversos punts de la ciutat i que requereix "un abordatge integral" per part de totes les administracions implicades.

"Des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona reclamem accions decidides per garantir el compliment dels drets humans de proximitat, i insistim en la col·laboració entre totes les administracions involucrades amb l'objectiu de salvaguardar els drets bàsics de les persones", conclou.

 

Imatge principal: Un bomber davant el local sinistrat / Efe