La realització de la Multiconsulta, un dels projectes estrella del mandat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, continua en l’aire. Però el pressupost per fer-la possible no para de créixer per múltiples vies i ja supera els 3,5 milions d’euros.

La Multiconsulta o multirreferèndum, que el govern municipal vol celebrar abans del juny, preguntaràals ciutadans sobre tres qüestions, la més controvertida de les quals és la de la remunicipalització de la gestió de l’aigua.

Una segona pregunta es refereix a la compra del gimnàs Sant Pau i la creació de 50 pisos socials a Sant Antoni; i la tercera proposa canviar el nom de la plaça de l’esclavista Antonio López pel d’Idrissa Diallo, jove guineà mort al CIE de la Zona Franca. 

Inicialment, el govern municipal dirigit per BComú va obrir un concurs públic per adjudicar el “servei de producció i logística per a la Multiconculta”, que preveia tres fases de realització, amb un pressupost total de 918.652,16 euros. 

Però la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic (CCIS) van recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el reglament municipal que regula la multiconsulta, la qual cosa feia trontollar la iniciativa municipal.

Suspensió de la logística

L'Ajuntament va haver de paralitzar el concurs després que a principis de gener el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic admetés un recurs de l’empresa andalusa 3CS Cambios Estratégicos S.L. i suspengués el procés de contractació de tota la logística de la multiconsulta.

Davant el risc que el multirreferèndum embarranqués als tribunals, Colau va assumir directament el projecte i va cercar altres vies per finançar-lo. Així, la comissió de govern del 25 de gener va tirar endavant un crèdit d’1,5 milions d’euros a compte del pressupost prorrogat del 2018. De cop i volta, el pressupost -conegut- del multirreferèndum s’incrementava en 582.000 euros.

Vot electrònic i presencial

Però el cert és que el cost és molt superior. El 5 de desembre del 2017, la Gerència de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) havia obert el procés d’adjudicació dels serveis tècnics de participació electoral, que inclou el servei de vot electrònic i el suport tècnic a les votacions presencials, amb un pressupost total d’1.998.194 euros, inclòs l’IVA al 21%, segons consta en el plec de clàusules administratives del contracte.

 

El contracte s’executarà pressupostàriament en dues fases. La primera, de preparació de la multiconsulta, té un pressupost de 78.650 euros amb càrrec al pressupost de l’IMI per al 2018. La segona fase, de la realització, es divideix en dues anualitats també a càrrec del pressupost de l’IMI, amb 959.772 euros per al 2018 i la mateixa quantitat per al 2019. Val a dir que el 2019 és any electoral -hi ha eleccions municipals al maig-, i, per tant, no hàbil per realitzar la multiconsulta. El termini de presentació d’ofertes va acabar el 9 de gener i ja s’ha fet l’adjudicació a una empresa, segons fonts coneixedores del procés.

'Targeta censal' del multirreferèndum

És a dir: la suma del crèdit municipal, i el contracte dels serveis informàtics eleva ja el cost del multirreferèndum a 2.498.194 euros. Però el govern municipal no s’atura. L’Ajuntament també ha obert el procés per adjudicar la impressió i plegat del sobre que contindrà el Codi Personal de Votació. És l’equivalent a la tarjeta censal del multirreferèndum i s’enviarà a tots els ciutadans empadronats més grans de 16 anys. El pressupost total de licitació és de 39.931 euros, amb la qual cosa el pressupost del multirreferèndum supera, així, els 3,5 milions d’euros sense que encara hi hagi ni tan sols data de celebració.