Després d’una primera edició el 2022 i amb l’horitzó de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026, entre el 20 i el 30 d’abril se celebrarà la segona edició del Model, Festival d’Arquitectures de Barcelona, gestionat a través de la Fundació Mies van der Rohe i que té com a objectiu transformar l’espai urbà en una plataforma per al talent arquitectònic i de disseny emergent i convertir la ciutat en un fòrum de trobada i l’arquitectura en un espai d’exploració i inspiració per a tota la ciutadania a partir del lema ‘Empatia radical’ i amb la plaça de les Glòries com a epicentre de les intervencions i activitats.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts, el festival impulsa i emmarca els esdeveniments que anteriorment havien tingut cabuda en la Setmana de l’Arquitectura i convertirà els carrers de Barcelona en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica i urbana. L'epicentre del festival tindrà lloc a l'entorn del Parc de les Glòries, un espai de trobada per a la ciutadania per gaudir d’instal·lacions efímeres, debats, conferències, exposicions, projeccions, rutes, tallers, concerts, performances i obres d’arquitectes, urbanistes, paisatgistes, artistes, científics, economistes, advocats i poetes, entre molts d’altres que contribuiran en una segona edició del festival que manté vigents els valors de circularitat material.
Així, l’edició de 2023 del festival presenta espais d’investigació, experimentació i celebració del poder transformador de l’Empatia Radical en el disseny, l’arquitectura i la ciutat. Segons el mateix consistori, l'Empatia Radical va més enllà de la simpatia o la comprensió, i impulsa les persones i les comunitats a prendre mesures per abordar les necessitats i experiències dels altres d’una manera profunda i autèntica. En el context de l'arquitectura i el disseny, Empatia Radical implica dissenyar espais i edificis que no només responen a les necessitats i desitjos dels usuaris, sinó que s'esforcen per abordar qüestions socials, culturals i ambientals de manera transversal.
L'objectiu de l’Empatia Radical en arquitectura és crear espais que no només compleixin funcions pràctiques, sinó que també tinguin un impacte positiu en les comunitats a les quals serveixen contribuint a un món més equitatiu, inclusiu, just i sostenible, en el present i en el futur. Quina és l'estètica, la materialitat o el mètode projectual per a la producció d’una arquitectura que aspiri a ser radicalment empàtica? Quines lleis, economies i processos arquitectònics innovadors s’estan desenvolupant a Barcelona i arreu del món per construir una societat millor? Aquestes són algunes de les preguntes que estructuraran la nova edició del festival. Model 2023, festival impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, enguany s'organitza a través de la Fundació Mies van der Rohe i comptarà amb la direcció artística d'Eva Franch i Gilabert, en col·laboració amb un ampli equip d'arquitectes, comissaris i comissàries i més de 50 institucions i organitzacions de la ciutat seleccionades a través d'una convocatòria oberta.