L’emblemàtic paratge natural de Sant Miquel del Fai, situat als Cingles de Bertí, al municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental), reobrirà al públic el 15 d’abril després d’estar cinc anys tancat. Així ho ha anunciat la Diputació de Barcelona, propietària de tot el recinte des del 2017, després de les obres de condicionament al recinte, que han suposat una inversió de 5.453.624 euros amb l’objectiu que els visitants tinguessin les màximes garanties de seguretat en un entorn caracteritzat pels salts d’aigua i amb impressionants penya-segats, que són precisament els elements que donen caràcter i rellevància al paratge. 

Tot i que el desembre del 2022 es va avançar que la data d’obertura seria aquest mateix mes de març, aquest dijous s’ha donat a conèixer la data definitiva, que serà just el cap de setmana després de Setmana Santa. Així ho ha anunciat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en una visita de final d’obres al complex, acompanyada de l'alcaldessa de Sant Feliu de Codines, Mercè Serratacó —l’accés a Sant Miquel del Fai es fa per aquest municipi—; l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano; el primer tinent d'alcalde de Sant Quirze Safaja, Lluís Piella; i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

nuria marin sant miquel del fai foto diba
Núria Marín ha encapçalat la visita de final d'obres a Sant Miquel del Fai / Foto: Diputació de Barcelona

Sant Miquel del Fai està integrat dins del futur Espai Natural dels Cingles de Bertí, que se sumarà a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i en una primera fase, el recinte obrirà els caps de setmana i els dies festius, amb un aforament limitat de 200 persones i la visita serà gratuïta però amb reserva prèvia. Marín ha recalcat que l’obertura es fa “ordenadament, amb entrades controlades i amb la màxima seguretat”, i que es fa recuperant l’espai “amb un respecte màxim a l’entorn i a l’evolució climàtica”.

Condicions de seguretat

Des de l’adquisició de la finca, l’any 2017, la Diputació de Barcelona ha prioritzat les condicions de seguretat del recinte amb grans intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres, especialment en l’estabilització de talussos i en el sanejament de les cingleres. Així mateix, també s’han renovat les baranes i els tancaments de protecció de tot el recinte, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris amb propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric del recinte. Una altra intervenció ha estat el condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor de 2018 i del temporal Glòria de 2019, tornant a posar en servei àrees concretes de les balmes que hi ha al voltant del llac.

A més, s’han reformat totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat, per adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte a l’entorn natural i renovat i adequat de les instal·lacions de baixa tensió, per a legalitzar-les. També s’ha adequat l’aparcament i l’espai d’acollida de visitants, amb actuacions per a condicionar l’arribada al recinte i l’espai per a vehicles i revertir les deficiències d’instal·lacions i pavimentació.