Sant Miquel del Fai és un paratge natural situat als Cingles de Bertí, al municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental) cèlebre per ser lloc d’excursions dominicals de generacions de catalans durant la segona meitat del segle XX, que gaudien de la seva arquitectura, dels seus salts d’aigua i els seus impressionants penya-segats en un entorn que comptava amb església i restaurant on s'oficiaven casaments. La popularitat de l’indret va ser tan important que fins i tot un adhesiu amb forma de pergamí i amb la llegenda ‘Mil anys d’història, una llegenda de Catalunya’ es va arribar a convertir en una icona del catalanisme enganxat als cotxes com anys més tard ho va ser l’adhesiu del burro català. 

Adquirit per la Diputació de Barcelona l’any 2017 dels antics propietaris privats, feia cinc anys que estava tancat i ha estat objecte d’importants actuacions, en especial en matèria de seguretat, amb la previsió de poder reobrir al públic el març del 2023. Segons ha informat la Diputació de Barcelona aquest dimarts, les obres de condicionament del recinte de Sant Miquel del Fai s’estan completant per tal de garantir la màxima seguretat una vegada aquest espai s’obri al públic en un entorn molt complex geològicament, que és el que li dona caràcter i rellevància. Aquest conjunt de treballs han suposat una inversió total de 5.371.736 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona.

sant miquel del fai albert segura acn 2
El paratge de Sant Miquel del Fai està envoltat de salts d'aigua / Foto: Albert Segura - ACN
sant miquel del fai albert segura acn 1
Sant Miquel del Fai vist des de l'entrada del recinte, amb penya-segats i la Casa Prioral / Foto: Albert Segura - ACN

Pel que fa a millores realitzades en l'entorn, durant els anys 2021-2022 s’han completat diverses obres com l’adequació de l’aparcament i l’espai d’acollida de visitants, que han comportat adequar l’arribada al recinte i a l’espai d’aparcament, que presentava múltiples deficiències d’instal·lacions i pavimentació. Així mateix, en aquest període s’han executat actuacions que han comportat la renovació de les baranes i tancaments de protecció de tot el recinte, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris a partir de propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric del recinte, que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i conté edificis com la Casa Prioral, l’església de Sant Miquel, situada sota una balma, i l’ermita de Sant Martí, amb espais documentats ja al segle XI.

Visitable els caps de setmana

Després de més de 5 anys, l'espai podrà reobrir portes el març del 2023. De moment, l'obertura es farà només en caps de setmana i festius, mentre que entre setmana es rebran grups escolars. Amb entrada gratuïta, caldrà fer reserva prèvia a la pàgina web, donat que l'aforament serà de fins a 200 persones a la vegada. Al llarg del dia s'espera que hi passin unes mil persones. El concepte de la visita, però, canvia, i s'eliminen els punts de restauració i fins i tot la possibilitat d'oficiar-hi casaments i convits, com es feia abans. Això sí, tornarà a ser un espai per fer-hi excursions, de manera que les velles generacions podran reviure amb nostàlgia la visita, mentre que els més joves podran descobrir un paratge natural inesperat situat a 45 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.