Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa) ha acordat aquest dilluns rescindir el contracte amb la unió temporal d'empreses (UTE) que duu a terme les obres de les Glòries després que es detectessin retards i sobrecostos.

Ho ha explicat la tinenta d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, en roda de premsa després de reunir-se el consell d'administració de Bimsa just després d'una comissió d'urbanisme extraordinària celebrada a l'Ajuntament i que ha rebutjat, amb els vots de la majoria de l'oposició, rescindir el contracte.

Bimsa ha comunicat la decisió a l'UTE que s'encarregava de les obres aquest dilluns i, segons Sanz, se li demanaran també danys i perjudicis per aquestes suposades irregularitats que hi ha hagut.

La comissió d'urbanisme de Barcelona, que s'havia reunit uns minuts abans de forma extraordinària, havia rebutjat amb els vots de la majoria de l'oposició la iniciativa del govern municipal —en minoria— de rescindir el contracte. La decisió, que no era vinculant, ha estat presa pel Grup Demòcrata, Cs, ERC i el PP, que han acusat el govern de BComú i del PSC de buscar aval polític, en la comissió per executar una idea ja presa, mentre que només la CUP és partidària de liquidar el contracte i el regidor no adscrit de Demòcrates s'ha abstingut.

Les constructores neguen responsabilitats

L'UTE encarregada de la construcció del túnel de les Glòries ha negat aquest dimarts que sigui la responsable dels retards i sobrecostos de les obres que li atribueix l'Ajuntament de Barcelona, ​​que li ha rescindit el contracte.

L'UTE, formada per les empreses constructores Comsa, Copisa, Benito Arnó e Hijos i Romero Gamero (ROGASA), ha assegurat respectar la decisió de Bimsa de donar per liquidat el contracte pels reiterats retards acumulats en les obres. No obstant això, ha afegit que "no comparteix la responsabilitat que se li atribueix" respecte als retards i sobrecostos.

Més diners i més temps

El director de Bimsa, Ángel Sánchez, ha explicat a la comissió que el cost previst de paralitzar les obres per fer una nova licitació seria de més d'1,5 milions d'euros: 950.000 euros per posar en marxa un altre cop les obres i 550.000 d'actualització de preus a què cal sumar 23.000 euros mensuals de vigilància de l'espai durant aquest termini.

El calendari estimat per Bimsa en cas de rescissió, a més, preveu presentar un nou projecte sobre el 5 de juliol i, després d'uns quants passos, tenir acabada la nova plaça el gener de 2020, encara que ha insistit que l'UTE està treballant bé i que el problema rau en l'incompliment dels terminis i en els sobrecostos.

Segons Sánchez, l'aprovació inicial es faria sobre el 19 de juliol, el 21 es licitarien, i el 26 del mateix mes es podrien aprovar de manera definitiva, la qual cosa, afegit a una previsió de 24 mesos d'obres, donaria la construcció per acabada quan comenci el 2020.

Per interès públic

La part executada de l'obra, un 60% del total aproximadament, ha costat 43 milions d'euros, i la tinenta d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha apuntat que l'UTE està demanant "de forma informal via direcció d'obres 23 milions" més del que s'ha pressupostat.

El govern municipal no és partidari ni de fer un modificat ni de resoldre el contracte, però prefereix aquesta última opció perquè, malgrat que s'aturin les obres per un període d'uns deu mesos, dona "una mica més de control per part de l'administració per defensar més bé l'interès públic".

La regidora de la CUP, María José Lecha, de l'únic grup que ha donat suport a la iniciativa de rescindir el contracte, ha defensat que fer-ho també suposa un avantatge perquè permetria "eliminar qualsevol ombra de corrupció a partir d'un nou projecte" que solucioni els presumptes errors de l'inicial. El regidor no adscrit Gerard Ardanuy (Demòcrates), per la seva part, ha considerat "més que probable" que la resolució contractual acabi judicialitzant-se i ha demanat a la resta de grups que optin per la situació menys dolorosa per a la ciutat.

Rebuig de l'oposició

Des del Grup Demòcrata, Jordi Martí ha defensat que no hi ha, a parer seu, justificació per una resolució que "podria ser la solució més fàcil per a les empreses de l'UTE", que podrien quedar lliures de responsabilitats. Santiago Alonso, de Cs, ha recordat que el projecte es va aprovar i es va adjudicar en l'anterior mandat, per la qual cosa ha rebutjat "assumir el paper d'haver de donar cobertura als nyaps d'altres".

El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha alertat que paralitzar les obres per una nova licitació "acabarà desembocant, com a mínim, en una dècada de paràlisi, de trinxeres i dels veïns convivint amb un nyap". Finalment, el popular Javier Mulleras, ha preguntat si la decisió adoptada es traslladarà al consell d'administració de Bimsa o, pel contrari, el govern municipal, que té majoria a l'empresa, desatendrà l'oposició.