Les tasques de manteniment de les estacions de Metro de Barcelona són un pou de sorpreses, perquè es tracta d’equipaments de gran utilització que necessiten renovacions contínues que, de cop i volta, poden fer que apareguin vestigis del passat que havien quedat oblidats. El passat 7 de febrer, aquest mateix mitjà recollia com a l’estació de Metro de Jaume I, la retirada d’un plafó publicitari havia fet aflorar un anunci d’una cadena de botigues de mobles d’almenys quaranta anys d’antiguitat. Doncs bé, dues setmanes més tard, a l’estació s’han retirat més plafons, de manera que han quedat al descobert nous anuncis, aquest cop, amb contingut olímpic.

És prou conegut que l’estació de Metro de Jaume I és una de les més antigues de la xarxa, ja que va ser inaugurada el 1926 com un ramal del Gran Metro i que actualment és una de les més cèntriques de l’L4, al bell mig de la ciutat de Barcelona. Fins i tot té la característica que els túnels van ser excavats anys abans que el metro hi arribés, aprofitant l’obertura de la Via Laietana. I també és cert que les estacions han estat suports publicitaris de primer ordre des de bon començament, ja que així s’aprofita el temps mort del viatger mentre espera el tren.

El cas és que en aquesta estació, a l’andana en direcció a Trinitat Nova, s’estan desmuntant els plafons publicitaris moderns. De moment s’han desmuntat dos i encara n’hi ha un tercer sense tocar. Rere el primer, desmuntat a mitges, es va trobar un anunci de fa quaranta anys, però ara que s’ha acabat de desmuntar aquest i tot un altre, la sorpresa encara ha estat més gran, ja que han aparegut, d’una banda, un vell anunci de la marca Pelikan i de l’altra, i aquest és el que crida més l’atenció, una publicitat de la candidatura olímpica de Barcelona per a l’any 1992.   

publicidad antigua metro jaume i foto jordi palmer (4)

El cartell de Pelikan ha aparegut al costat del que va aflorar a principis de mes / Jordi Palmer

L’anunci de Pelikan recorda l’etapa escolar de molts usuaris del Metro de certa edat. Tot i que l’empresa de material de papereria, oficina i escolar encara existeix a Alemanya, durant els anys setanta i vuitanta era molt popular a Catalunya i els seus articles, força consumits. De fet, tenia una important fàbrica a Mollet del Vallès que fins i tot era objecte de visites escolars. Aquest cartell ha aparegut just al costat del de l’empresa Mueblistas reunidos, de la que no hi ha constància que continuï en actiu i que en el seu moment oferia “dormitorios, comedores, tresillos, recibidores a precios irrisorios”. Per una de les adreces d’aquesta botiga, la del carrer General Sanjurjo de l’Hospitalet del Llobregat, es pot datar el cartell abans de l’any 1979, quan aquesta via va ser redenominada amb el seu nom actual, el del Doctor Martí i Julià.

Reclam preolímpic

Ara bé, el cartell que més crida l’atenció és el que es veu primer, perquè remet a la gran aventura que va viure Barcelona a finals del segle XX, els Jocs Olímpics. En aquest cas però, no es tracta d’un cartell sobre els mateixos jocs, sinó de promoció de la candidatura, cosa que es reconeix fàcilment pel logo anomenat de l’escuradents, perquè el nom de la ciutat apareixia en un marc amb aquesta forma sota uns cèrcols olímpics deformats, obra d’América Sánchez. Tot plegat porta a considerar que el cartell va ser col·locat en aquesta andana en algun moment abans del cèlebre 17 d’octubre del 1986, quan la capital de Catalunya va ser designada com a seu dels Jocs Olímpics del 1992.

publicidad antigua metro jaume i foto jordi palmer (3)

El cartell preolímpic de Jaume I / Jordi Palmer

De fet, el cartell rememora en certa manera la il·lusió que es va encomanar en aquells anys a la ciutat, que es va convertir en eufòria quan l’esmentat 17 d’octubre del 86 l’aleshores president del Comitè Olímpic Internacional, José Antonio Samaranch va pronunciar les històriques paraules “a la ville de… Barcelona”. Tot plegat, una altra sorpresa trobada en una estació on, per cert, encara hi ha un tercer plafó publicitari que encara no ha estat desmuntat. Que s’hi amagarà al darrere?

Fets similars a Lesseps

La visió d’aquests anuncis retorna a l’actualitat l’estació de Lesseps, on almenys des del setembre passat i encara ara es poden veure restes d’antics cartells publicitaris. Des de l’andana en direcció Zona Universitària es veu a l’andana contrària -en aquesta estació no hi ha mitgera de separació entre andanes-, és a dir, direcció Trinitat Nova, les restes d’antics cartells publicitaris. El motiu, l’eliminació del fals sostre per poder accedir més fàcilment a la volta del túnel. 'Consultorio practicantes, El sabor de los intrépidos i Productos...' són alguns dels rètols, sense data definida, que es poden veure després que afloressin a causa dels canvis en l’estació.

Tot plegat prové d’uns treballs iniciats el febrer del 2021 arran d’unes obres de manteniment que van permetre l’aflorament de part de les rajoles blanques de l’estació original i, segons va documentar TMB al maig, també els marcs de rajola blava amb rivets de reflexos metàl·lics que emmarcaven els espais publicitaris, inicialment confeccionats igualment amb ceràmica. Aquesta estació, encara més antiga que la de Jaume I, va ser inaugurada l’any 1924 amb l’estrena de la primera línia, l’anomenada aleshores Gran Metro -embrió de l’actual L3- que feia el recorregut Lesseps-Liceu amb parada a les estacions Fontana, Alfonso XIII -actual Diagonal-, Aragón -ara, Passeig de Gràcia-, i Plaça de Catalunya.