L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una línia de subvencions per a la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica d’establiments a peu de carrer sota el nom ‘Locals amb energia’, una iniciativa que busca alleugerir la pujada de les factures de la llum o del gas, atenent l’agreujament del context actual tant d’emergència climàtica com dels increments dels costos energètics. Aquesta línia d’ajuts compta amb un pressupost municipal de 2 milions d’euros i suposaran un màxim de 3.000 euros per local. Ja està obert el termini per a la presentació de sol·licituds i tindrà com a data límit el 31 d’octubre de 2023 o fins a exhaurir la dotació pressupostària.

Segons ha informat el consistori, es preveu arribar a aproximadament 600 o 700 comerços a peu de carrer, de serveis, restauració en planta baixa, incloent-hi establiments dels mercats municipals, i adreçats especialment a la petita economia de la trama urbana. Entre les despeses d’inversió subvencionables s’inclouen actuacions que fan més sostenibles i eficients els usos energètics dels locals, com la instal·lació de portes i finestres automàtiques que evitin la pèrdua de l’aire ja climatitzat; la modificació de les portes d’accés del carrer amb instal·lació de sistemes d’aïllament tèrmic; l’optimització amb tecnologia d’enllumenat LED; sistemes de regulació i control de temperatura, consum, i d’altres relatives a les del pla de xoc d’estalvi i gestió energètica en climatització del Reial Decret Llei 14/2022, d’1 d’agost. 

Segons el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, la intenció del programa de subvencions és “posar-se al costat de restauradors, comerciants i oci nocturn” entre altres sectors en un context d’“emergència energètica”, i ha apuntat que de moment el govern municipal treballa amb la idea de “reeditar” aquests ajuts “en el proper mandat”.

A més, la nova Oficina de Transició Energètica de Pimec, que s’ha creat amb la col·laboració de l’Ajuntament, comptarà amb assessoraments sobre les mesures més eficients a aplicar en cada cas, a més de trobar solucions d’autoconsum fotovoltaic, aïllaments i tancaments, calefacció o climatització. Així, l’Ajuntament de Barcelona està activant col·laboracions, també amb agents privats, per transitar cap a una economia per a la sostenibilitat. L’eficiència energètica és un repte global i la Unió Europea ha marcat l’objectiu de zero emissions per a 2050. A banda, el consistori compta amb iniciatives com MES Barcelona, amb inversió de plaques fotovoltaiques; i promou actuacions per potenciar les instal·lacions d’autoconsum, impulsades conjuntament amb agents com ara l’Agència d’Energia de Barcelona i amb el Consorci de la Zona Franca.