La festa de la Nit de Cap d’Any de Barcelona, que se celebrarà el dissabte, 31 de desembre, a l’avinguda de Maria Cristina amb un espectacle de la companyia provençal Groupe F, que tindrà dues parts i que combinarà llum, pirotècnia, música, aigua i, com a novetat, més de 200 drons, arribarà precedida d’un important desplegament conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra que, amb voluntat preventiva després d’incidents precedents, instal·laran un control d’accés a la zona de la celebració, que només es podrà fer per l’espai situat entre les dues Torres Venecianes de la plaça d’Espanya on es controlarà que no s’accedeixi ni amb gots ni ampolles de vidre, ni amb objectes contundents o armes blanques.

Així ho ha especificat aquest divendres al matí el cinquè tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, que en companyia dels màxims responsables de la Guàrdia Urbana i el cos de bombers de Barcelona ha presentat els eixos principals del desplegament de seguretat previst per la Nit de cap d’Any, que tindrà el seu epicentre en la celebració del canvi d’any a mitjanit a l’avinguda de Maria Cristina, i on hi haurà “un dispositiu afinat que vol garantir la bona convivència”. El responsable de seguretat de l’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que l’accés a la zona de l’espectacle només es podrà fer per l’espai situat entre les Torres Venecianes, mentre que els accessos per les avingudes Rius i Taulet i Ferrer i Guàrdia estaran reservats per a eventuals evacuacions i per “facilitar el desallotjament un cop acabat l’espectacle, que només dura mitja hora”.

Pales de detecció d’armes blanques

En tot cas, al control d’accés hi haurà filtres específics per detectar armes blanques amb les noves pales de detecció de metalls amb que s’ha dotat la policia local barcelonina, segons ha indicat l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, que ha afegit que en tota la ciutat hi haurà un “desplegament de 800 agents entre Mossos i Guàrdia Urbana” i ha apuntat que treballen amb la previsió que a la zona de l’espectacle s’hi acumulin unes 94.000 persones, xifra que remet a les que es van comptabilitzar el 2019. Està previst que a partir de les 19 hores comencin les restriccions de trànsit a la plaça Espanya.

En el filtre d’accés s'informarà de la prohibició de l'entrada a la zona d'ampolles de vidre o de qualsevol altre objecte que pogués ser perillós per la seguretat pública. Es disposarà de bujols per dipositar les ampolles que seran situats al peu de les torres una vegada superat el filtre. A més, la zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera del costat Besòs de l’avinguda Reina Maria Cristina. La vorera del costat Llobregat restarà tancada al públic i serà d'ús exclusiu pels equips d'emergència. Per tal que les persones que ho desitgin puguin abandonar la zona abans de l’inici de la celebració, s’habilitarà un passadís de sortida a la banda Besòs de l’avinguda Reina Maria Cristina (al costat del pavelló 1), senyalitzat amb cartells d’EXIT perfectament visibles i amb personal de l’organització per orientar-les.

A la finalització de l'acte i per tal de facilitar la sortida del públic assistent, es retiraran les tanques que feien funció de filtre a la base de les torres, així com les situades a la vorera Besòs, i es facilitarà la sortida dels assistents tant per l'avinguda Maria Cristina com per les avingudes Rius i Taulet i Ferrer i Guàrdia informant el públic a través de la megafonia instal·lada per l'organització d’aquesta circumstància. Com ja es fa fer en el Piromusical de les Festes de la Mercè, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com a element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.