Unes obres als baixos de la finca del carrer de Diputació 79, cantonada amb Viladomat, a l’Eixample de Barcelona, han fet aflorar un espectacular mosaic de trencadís que havia estat durant anys ocult rere unes estanteries. L’establiment comercial havia estat ocupat fins fa poc per la botiga de disfresses ‘El Carnaval’ i actualment està en obres per convertir-la properament en una cafeteria de la cadena Vivari. La troballa, avançada dijous pel compte de twitter @Bcnsingular, serà conservada, segons han confirmat a elNacional.cat operaris de les obres de rehabilitació aquest mateix divendres. Això sí, el mural tornarà a quedar ocult, ara darrera un parament de pladur. És a dir, l’obra es conservarà, però no estarà a la vista dels clients de la futura cafeteria, i això que es troba just a la primera paret que es veu quan s’entra al local.

La troballa va provocar la ràpida reacció de l’Ajuntament de Barcelona, que dijous a la tarda va informar, via xarxes socials, que ja s’havien posat en contacte amb els responsables del nou comerç per acordar la seva conservació amb l’esmentat parament de pladur. A més, el consistori ha assegurat que el mosaic s’està documentant i s’inclourà a l’inventari de l'ajuntament.

mural trencadis calle diputacion foto jordi palmer (6)

El local es troba en obres per convertir-se en una cafeteria / Jordi Palmer

Per la seva banda, el grup municipal de Junts per Catalunya a l’ajuntament va reclamar també ahir a la tarda “l’acció urgent” del govern municipal per protegir l’obra, que “alguns experts atribueixen a Armand Olivé Milián”, segons el mateix partit. “Quins mecanismes de protecció i preservació durà a terme el Govern Municipal per protegir el mural que ha aparegut en el local de Diputació 79?”. Aquesta és la pregunta dirigida a l’alcaldessa que el portaveu del  grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, ha registrat un cop coneguda la troballa.

Queixa de JxCat

Segons JxCat, “alguns experts atribueixen el mural, una obra de gran format a color i elaborat amb la tècnica del trencadís, al prestigiós artista barceloní del mosaic Armand Olivé Milián, que va omplir amb les seves creacions la capital catalana i tot el país entre els anys 60 i 90 del segle passat”.

Jordi Martí ha exposat que aquesta denúncia s’afegeix a les que el grup de Junts ve realitzant des de l’inici de mandat alertant de la pèrdua de patrimoni de la ciutat i la passivitat amb la que ho assumeix el Govern municipal, com són els casos del palau Vilana, al Gòtic; un mural a Can Batlló, a Sants-Montjuïc; i el Palauet Casa Jover, a la plaça Adrià i els plafons artístics de Rifà Benet del carrer Ganduxer, a Sarrià-Sant Gervasi, entre molts d’altres.

 

Imatge principal: El mural de trencadís quedarà ocult per un parament de pladur / Jordi Palmer