L’artista Elisa Capdevila pintarà a l’estació del TramBesòs de Sant Martí de Provençals (T5 i T6) un mural que vol ser un homenatge als usuaris d’aquest transport públic, en una intervenció que vol ser alhora un reconeixement a la varietat d’usuaris -diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs- i una invitació a badar i observar, una activitat cada vegada menys freqüent a les grans ciutats. Així, en una de les parets del baixador, els personatges teixiran diferents escenes que els usuaris i usuàries hauran de desxifrar tot fent-los partícips del joc de mirades entre ells i els retrats realistes. A l’altra banda, l’obra jugarà amb les finestres com si fossin vitrines on s’exposaran objectes que es poden relacionar o no amb els personatges de davant. 

El mural forma part del projecte comissariat per la productora d’art urbà Rebobinart ‘Art al TRAM’, un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge. La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada de Cornellà Centre, on al llarg de 1600 m² es representa la multiculturalitat i diversitat dels usuaris del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment.

‘Art al Tram’ va continuar l’any 2021 amb la intervenció mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs. Els darrers projectes d’Art al TRAM van anar a càrrec de l’artista francesa Perrine Honoré i de l’il·lustrador basc Javirroyo. Perrine va intervenir a les oficines que TRAM té a Barcelona amb un mural que evoca un viatge sensorial en tramvia i, amb Royo, TRAM va participar en l’exposició “Banksy. The art of protest” al Disseny Hub Barcelona, on l’il·lustrador explicava la relació del projecte Art al TRAM amb el grafiter Banksy.

IMG 0816
Aspecte del baixador de tramvia de Sant Martí de Provençals / Foto: TRAM

L’entitat cultural Rebobinart treballa des de l’any 2012 amb l’objectiu de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. Treballa per promocionar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva. L’artista catalana Elisa Capdevila va estudiar pintura i dibuix a la Barcelona Academy of Arts. A poc a poc, va anar traslladant les seves obres als murs, fins a arribar a crear projectes a gran escala, fet que l’ha portat a adquirir un renom internacional. Ha participat en diversos festivals d’art urbà, i actualment combina la seva obra mural amb obra d’estudi.

Mural a l’estació de Sant Andreu

La iniciativa s’ha donat a conèixer pocs dies després que s’ha fet públic que a la nova estació de tren de Sant Andreu els artistes urbans Roc Blackbloc i Miquel Wert, també de la mà de Rebobinart, pintaran un mural de 3.100 metres quadrats que dotaran de color i interpretació històrica els murs de part de les andanes de la nova instal·lació. Segons va informar Adif, l’obra, titulada ‘Fent via, fent vida’, suposarà l’acció d’‘street art’ més grossa realitzada en una estació de tren, i combinarà la història del ferrocarril al barri de Sant Andreu del Palomar amb una representació pictòrica de la nova mobilitat, sostenible, vertebradora i intel·ligent al voltant del ferrocarril.