La crisi de preus arriba també als mercats. Després d'observar durant mesos el repunt dels productes més essencials, les instal·lacions municipals de Barcelona han decidit oferir productes amb descomptes un dia a la setmana. Els articles seran productes frescos, de proximitat i de qualitat. Segons ha comunicat l'Ajuntament de Barcelona, la iniciativa s'estrenarà el 14 de novembre i es reproduirà cada dijous. El nom de la promoció serà "la cistella dels dijous" i cada parada oferirà, com a mínim, dos productes a un preu especial. El consistori ha comunicat la novetat durant la presentació de la reforma del mercat de Montserrat, a Nou Barris, i ha informat que "cada dijous els clients trobaran una nova promoció en els establiments de cada mercat". Els venedors tindran la llibertat per escollir quina oferta fan, de manera que una fruiteria podrà promocionar les pomes i la parada del davant l'alvocat, per exemple. D'aquesta manera, des de l'Ajuntament argumenten que no es tracta d'una cistella tancada amb un conjunt de productes econòmics, sinó que cada comprador podrà escollir en funció dels seus interessos i necessitats.

Paral·lelament, més enllà de "la cistella dels dijous", els dimecres es cuidarà als clients més fràgils. L'Ajuntament vol potenciar les "hores tranquil·les" i els dimecres, de 10:00 a 12:00 hores, els mercats baixaran la intensitat de la llum i reduiran el soroll per crear un ambient més agradable pels compradors més sensibles. Aquesta mesura forma part del paquet de beneficis de la Targeta Cuidadora, que agrupa totes les polítiques municipals per a persones dependents. A més, tots els clients dels mercats municipals de Barcelona poden usar els lavabos de les instal·lacions, s'estan instal·lant pantalles informatives i es mantenen els controls d'aforament.

IPC

Tot i que la taxa interanual de l'IPC va caure 1,5 punts el mes de setembre, es va situar al 9%. Aquest retrocés va ser el segon consecutiu mensual després que el mes d'agost es quedés en un 10,5%. La taxa va abandonar els dos dígits després de tres mesos (juny, 10,2%; juliol, 10,8% i agost 10,5%). De fet, no es registrava una baixada d'1,5 punts des del mes d'abril, quan es va passar del 9,8 registrat al març al 8,3% anotat el quart mes de l'any. Aquesta evolució a la baixa ve derivada per la davallada dels preus de l'electricitat, que van incrementar de forma considerable a partir del setembre del 2021. Malgrat la caiguda, Espanya continua situant la seva inflació disparada per davant dels seus competidors a l'eurozona, com França o Alemanya. I també malgrat la millora dels resultats respecte al mes d'agost, els preus segueixen més alts ara que el mateix setembre del 2021, però menys que els mesos anteriors, segons les dades publicades per l'INE.