"Absolutament interessant". Així ha descrit la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la proposta d'instal·lar molins de vent a la serra de Collserola. L'alcaldessa, Ada Colau, ja li ha donat suport.  "És un parc natural, però més enllà d'això sempre hi pot haver excepcions. Barcelona ha de contribuir a la transició energètica i ha de fer-ho de moltes maneres, amb les seves limitacions", ha assegurat Jordà en una entrevista a La 2 i Ràdio 4. 

A més, la consellera ha fet una crida per desmitificar el que, segons ella, diu el món rural, de què són ells els que creen tota l’energia "perquè se l'emporti Barcelona, ja que això tampoc no és cert". Després que el president de Pimec, Antonio Cañete, hagi criticat la moratòria pactada fa uns mesos entre ERC i la CUP pels grans projectes d'energia renovable, Jordà ha advertit que no es pot fer política sense comptar amb la ciutadania. Per aquest motiu, ha apostat per "pacificar el territori" i fer partícips els ciutadans de les accions que s'hi porten a terme. 

"Les coses s'han de fer de manera diferent, tenim una oportunitat", ha destacat Jordà, que ha volgut valorar la necessitat de parlar sobre la possibilitat d'introduir un peatge urbà a Barcelona, tot i admetre que es tracta d'una qüestió complicada, ja que en ella hi tindria molt a dir l'àrea metropolitana, i per tant, tot plegat s'escapa de les competències de la seva conselleria. 

No són viables 

També des de Glasgow, com la consellera Jordà, i en el marc de la conferència del clima COP26, l'alcaldessa Colau va obrir la porta a la possibilitat d'instal·lar dos molins de vent a Collserola, un projecte innovador proposat per l'associació Viure de l'Aire. Colau, que ha estat l'única representant d'una ciutat de l'Estat a la cimera, ha treballat amb altres alcaldes de capitals d'arreu del món, aliats en la lluita contra l'emergència climàtica. Durant aquestes reunions ha valorat diverses propostes entre les quals destaquen aquests molins de vent a la serra barcelonina. 

Els principals afectats, però, ja avisen que col·locar-hi els molins de vent no és possible. Així ho ha advertit Joan Vilamú, cap de Medi Natural i Territori del consorci rector d'aquesta zona verda protegida, ja que el decret llei que regula la implantació d'energies renovables ho impedeix, així com el nou Pla Especial de protecció del parc, aprovat per la Generalitat el passat mes d'abril. Al diari El País, els promotors de la iniciativa, admeten que existeixen obstacles legals per instal·lar els molins, però que existeix la possibilita emparar-se en un apartat del decret llei que estableix que “mitjançant estudis i anàlisis específiques, que s'han de reflectir en un pla territorial sectorial, es pot modificar i precisar el criteri” per introduir altres usos a Collserola. 

Noves infraestructures 

Per la seva part, l'alcaldessa va assegurar que si tècnicament és viable, quelcom que ara per ara no queda aclarit,  està a favor d'instal·lar els molins de vents a Collserola. Colau ha reconegut a Glasgow que les ciutats són espais complicats per generar segons quines energies renovables, com precisament l’eòlica, però creu que els grans municipis han de "corresponsabilitzar-se, si és possible" de la producció de renovables. També ha remarcat que la crisi energètica actual ha deixat més que clar que cal ser independent energèticament, destacant la necessitat d'invertir en noves infraestructures. 

A la imatge principal, la serra de Collserola / Elisabeth Agustín