L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que lidera la iniciativa Mayors for housing per reclamar més implicació de les institucions europees en les polítiques d’habitatge, ha reclamat aquest dimecres des de Brussel·les més fons i mitjans per fer front a la falta d'habitatge assequible, que és "una de les principals fonts de desigualtat" de la Unió Europea i la causa que les classes mitjanes se sentin "expulsades de les ciutats". "El principal problema que avui tenim les grans i mitjanes ciutats europees és el dret a l'habitatge, el dret a accedir a un habitatge assequible i un habitatge digne. Aquesta és la principal font de desigualtat que té avui la Unió Europea", ha afirmat l’alcalde de Barcelona.
Així mateix, segons recull l’agència Efe, l'alcalde barceloní ha afegit que és necessari que aquesta realitat quedi reflectida "als pressupostos comunitaris, i que aquests siguin accessibles directament perquè les ciutats europees puguem promoure habitatge assequible i habitatge protegit". L'alcalde ha fet aquestes declaracions abans que el ple del Comitè de les Regions (CdR) aprovés un dictamen defensat per Collboni, qui en l'hemicicle d'aquest òrgan consultiu comunitari ha defensat que "tot Europa s'enfronta a una crisi social de l'habitatge". El dictamen del Comitè de les Regions subratlla que redirigir fons de cohesió no és suficient per resoldre la crisi de l'habitatge a Europa i anima la Comissió Europea a presentar un Pla Europeu d'Habitatge Assequible ambiciós per fer front a la crisi. A més, el text subratlla que un habitatge assequible de qualitat ha de convertir-se en un objectiu explícit al proper pressupost plurianual de la UE.
L'alcalde de Barcelona s'ha dirigit a aquest òrgan regional un dia abans de la reunió prevista demà, dijous, amb la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Justa i Competitiva, Teresa Ribera, i amb el comissari d'Energia i Habitatge, Donen Jørgensen. En aquesta trobada, Collboni presentarà als responsables comunitaris un pla elaborat per la xarxa de ciutats europees Mayors for Housing, amb indicadors per identificar les zones tensionades i suggeriments per solucionar la crisi a curt termini, que esperen que inspiri el pla d'habitatge que Brussel·les presentarà el 2026. Collboni ha insistit en la necessitat que "es bolquin tots els recursos necessaris des del punt de vista pressupostari" per promoure l'oferta pública d'habitatge i ha reclamat també "més col·laboració amb el sector privat", així com facultats per fer "les regulacions necessàries", que serveixin per fer baixar els preus. "Per aconseguir, per exemple, que l'habitatge sigui destinat a ús residencial d'una forma prioritària i no tingui usos turístics, com és el cas de la ciutat de Barcelona", ha dit.
Tinagli: "L'habitatge ha passat de ser un bé social fonamental a un actiu de classe"
L'aprovació del dictamen sobre habitatge al CdR precedeix a una reunió de Collboni amb el subgrup sobre Habitatge creat recentment pel Parlament Europeu. Per la seva banda, la presidenta d'aquest grup de treball a l'Eurocambra, l'eurodiputada socialdemòcrata italiana Irene Tinagli, ha afirmat que existeix una evident bretxa d'inversió en habitatge social perquè "més de la meitat de les cases europees es van construir abans de 1980 i només el 5 % s'ha renovat". "L'habitatge ha passat de ser un bé social fonamental a un actiu de classe", ha dit Tinagli, que ha afegit que afrontar la crisi de l'habitatge ha de ser un "treball d'equip" entre tots els nivells de l'administració i la política de la UE i dels Estats membres.