Un informe no vinculant de la Comissió d'Empara del Reglament de Participació de l'Ajuntament de Barcelona dictamina que les dues preguntes d'iniciativa ciutadana que el ple va rebutjar "no poden considerar-se rebutjades" i que s'haurien de "corregir" els vots perquè la normativa municipal assegura que els partits només poden votar-hi en contra "si no s'adeqüen a l'ordenament jurídic" i, PDeCAT i la CUP (aquest últim només va votar en contra de la preguntar sobre l'aigua-, no ho van argumentar.

La resolució ha estat rebuda amb satisfacció per l'equip de govern perquè en paraules del tercer tinent d'alcalde Jaume Asens "ve a posar les coses al seu lloc" perquè demostra que els grups municipals "no van actuar dins la legalitat". Asens ha comparegut acompanyat de la regidora de Participació Ciutadana, Gala Pin que espera que els partits "rectifiquin". Tot i això el govern d'Ada Colau no pensa tirar pel dret amb la multiconsulta. Espera que siguin les entitats les que ara presentin un recurs de reposició a l'Ajuntament i si aquest és acceptat pels serveis jurídics del consistori, s'haurà de tornar a passar pel ple. 

El govern municipal descarta duu l'informe de la Comissió d'Empara al plenari de demà tal i com havien demanat les iniciatives ciutadanes. 

Les dues preguntes impulsades per les entitats feien referència a la remunicipalització de l'aigua la primera, i al canvi de nom de la plaça de l'esclavista Antonio López pel del jove mort al CIE de la Zona Franca Idrissa Diallo.