Després d’un pla pilot efectuat el 2018 amb 8 càmeres de vigilància unipersonal, la Guàrdia Urbana de Barcelona incorporarà aquesta mateixa setmana 47 càmeres de vigilància unipersonal que els agents del cos portaran integrades a l’armilla amb l’objectiu que al juny se sumin 107 més arribant a un total de 150. Es tracta d’aparells comercialitzats per l’empresa Vama similars a les que ja utilitzen els Mossos d’Esquadra i altres policies locals catalanes, que s’utilitzaran, segons l’Ajuntament de Barcelona, amb les “màximes garanties de transparència i seguretat jurídica”, segons paraules del tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle, que ha presentat els nous dispositius aquest dilluns.

Davant els dubtes que pot suscitar que la Guàrdia Urbana pugui enregistrar tot el que passa al carrer, Batlle ha insistit que les càmeres “s’utilitzaran en casos excepcionals”, amb l’objectiu de “poder testimoniar el que passa i alhora preservar els drets de les persones”. En aquest sentit, es farà servir un protocol d’imatges que preveu que l’agent avisi just abans de prémer el botó de gravació, tot i que l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha apuntat que “en cas que s’estigui produint una agressió, l’avís quedaria diluït, però com a norma general s’hauria d’avisar”. El cost de les càmeres és de 386.000 euros, segons ha informat la gerent de Prevenció i seguretat, Maite Casado.

 

Pregravació de 30 segons

Una de les característiques dels nous aparells és que, de fet, estaran en continua gravació, però esborrant-se amb un decalatge de trenta segons. Això vol dir que en el moment que el policia que porti la càmera -en principi, seran comandaments- pitgi el botó de gravar, es podran recuperar els trenta segons anteriors, malgrat que seran precedents a l’avís protocol·lari de l’inici d’enregistrament. En una primera fase, les 47 càmeres es posaran a disposició de la Unitat territorial de Ciutat Vella, la Unitat de reforç d’emergències i proximitat (UREP) -és a dir, els antiavalots-, i la Unitat Central de Trànsit. Més endavant s'implementaran en altres unitats operatives cobrint tots els districtes de la ciutat.

camara vigilancia guardia urbana foto acn
La càmera de vigilància anirà integrada a l'armilla /ACN

Els agents podran iniciar la gravació en els següents supòsits: en els supòsits de desordres públics i de l’existència d’un perill concret per a la seguretat ciutadana i en situacions relacionades amb la prevenció de la seguretat ciutadana i quan es produeixin o es donin circumstàncies d’un risc concret per a la seguretat pública, com ara riscos concrets derivats de la utilització de la força física, força i intimidació amb arma de foc, arma blanca o objectes perillosos i els derivats de desordres públics, accions tumultuàries en les que no es pot procedir a la detenció o identificació de les persones.

Segons l'ajuntament, el sistema de gravació i posterior emmagatzematge de les imatges no permetrà a cap persona modificar, esborrar, editar o alterar-les. De fet, en cada operació de tractament d’imatges captades amb dispositius personals de gravació (DPG) intervindran sempre dos agents, amb categories diferents dintre del cos. Per això, s’ha dissenyat un sistema de supervisió reforçat a diferents nivells. A més, la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana podrà sotmetre a control qualsevol moment d’aquest procés.