La imatge de l’abans i el després és prou eloqüent. Els túnels de les rondes de circumval·lació de Barcelona han passat de tenir una llum groguenca i càlida a tenir una il·luminació blanca i potent, pròpia de les llums LED, després de culminar les tasques per substituir l’enllumenat de totes les rondes en una actuació que ha durat quatre anys. Així, el nou enllumenat LED comporta la implementació d'una economia baixa en carboni, més eficient, neta i sostenible dins de la gestió integral de les rondes de Barcelona, segons explica l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha liderat l’actuació en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. A més dels beneficis en termes d’eficiència energètica, també suposa un increment de la seguretat en la conducció i la visibilitat, el que fa disminuir la perillositat de la via el risc d’accidents.

 

Estalvi equivalent a una despesa de 834 habitatges

En total, s'han canviat 5.500 projectors i l'AMB preveu que la substitució per llums led suposi un estalvi de 6.148.184 kWh a l'any, cosa que equival a la despesa de 834 famílies o habitatges, ha informat aquest divendres l'ens metropolità en un comunicat. Els treballs han suposat una inversió total de 10,4 milions d'euros i el 50% ha estat finançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) mitjançant el projecte de "Millora de l'eficiència energètica i reducció d'emissions mitjançant el canvi de lluminàries convencional per altres de tecnologia LED a l'àmbit de les Rondes", inclòs en el Conveni signat entre la Generalitat de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per a realitzar entre altres, actuacions per afavorir el pas a una economia baixa en carboni, i així, aconseguir una economia més neta i sostenible.

Culminació de la darrera fase

La substitució total de l’enllumenat ha culminat amb la substitució dels 1.370 punts de llum de la ronda de Dalt que faltaven per completar la renovació de totes les rondes. En aquesta darrera fase, la cinquena del total de l’actuació, s’ha treballat als túnels de Can Clota, Sant Feliu i Borràs, s’ha fet entre el segon semestre del 2023 i principis del 2024. La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges, i ha tingut un cost de 3.912.500 euros, també cofinançats amb fons FEDER. 

Les anteriors renovacions d’enllumenat de túnels es van fer a la ronda Litoral de Barcelona durant els anys 2020 i 2022, amb la col·locació de 1.279 projectors LED. La primera fase va consistir en la substitució d'enllumenat al túnel de la Vila Olímpica de les rondes de Barcelona durant la primavera del 2020, amb la col·locació de 352 projectors LED. En aquest cas, va ser una prova pilot pionera per comprovar la idoneïtat d'aquesta il·luminació a les boques dels túnels.  En la segona fase es van substituir les llums als vials a l’aire lliure de la ronda de Dalt, la ronda Litoral i la C-32, també en el 2020. A la tardor del 2021, es va fer la tercera fase, amb la substitució de l’enllumenat a la Gran Via de Barcelona (C-31) en el tram de 2,7 km que hi ha entre Glòries i el límit amb Sant Adrià del Besòs. La quarta fase, a l’hivern del 2023, va comprendre els túnels de Colom, Pla de Palau i Poblenou, en el tram del front marítim de la Ronda Litoral, i la darrera, que acaba de culminar és la dels túnels de Can Clota, Sant Feliu i Borràs de la ronda de Dalt.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!