La polèmica originada aquest dimecres arran de l'exposició que l'Ajuntament de Barcelona instal·larà al Born Centre Cultural a partir d'octubre –i en què col·locaran, entre altres coses, una estàtua eqüestre de Franco–, encara continua escalfant l'actualitat política. Per això, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha sortit en defensa de la iniciativa avui a El Món a RAC1, on ha tornat a repetir que "la mostra és netament antifranquista".

L'objectiu de l'exposició és, segons el consistori, ben diferent del que la gent es pensa i és "posar de relleu el buit moral que ha existit al voltant del que ha suposat la dictadura", així com convertir aquest centre cultural en "un referent europeu sobre memòria històrica". 

Pisarello considera que és "precisament perquè aquí hi ha hagut impunitat, hem de parlar del franquisme" i ha subratllat la "importància" de l'exposició per "remoure consciències" i no de projectar una obra que "pugui ofendre", que "mai ho faríem".

Debat públic

La idea és "fer un debat públic" i "enfortir el paper del Born com a centre de la memòria" que, a més "vagi més enllà de la dels fets del 1714". I és que el primer tinent d'alcalde ha hagut de recordar per activa i per passiva que el Govern de Colau "és un govern amb profundes conviccions antifranquistes i catalanistes", però això no ha d'impedir que es parli de "totes les memòries democràtiques que han existit a Barcelona i les volem posar en valor".

"Barcelona necessita un centre de memòria democràtica plural perquè la ciutat també és plural", ha explicat, i ha afegit que el fet d'exposar una estàtua decapitada és exhibir "la ruïna de la dictadura", motiu pel qual "no es pot jutjar l'estàtua com un fet aïllat".

Allau de crítiques

Fa dos dies Pisarello va defensar-se de crítiques com la del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà que li retreia que "exposar uns dies al carrer Franco quan hi ha milers de víctimes sense reparació és normalitzar l'anomalia", posant sobre la taula que "l'anomalia és no fer més pedagogia contra la impunitat" i assegurant que l'exposició està "degudament contextualitzada".

La paraula "contextualitzar" va donar molt de joc i el periodista Quim Monzó compartia un vídeo de Franco acompanyat del comentari "contextualitzem-nos!".

En un altre tuit, compartia també una fotografia de l'estàtua del dictador i, amb sarcasme, cridava els seus seguidors a visitar el Born a Barcelona "pel seu art de viure, la seva gastronomia, els seus monuments...".

La periodista Empar Moliner anava un pas més enllà i, amb un toc de mofa, escrivia que "serà divertit veure fatxes fent-se fotos contextualitzades al costat de l'estàtua de Franco al Born".

Minuts més tard, Monzó tornava a la càrrega i, citant el cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, li demanava si "t'apuntes a cantar el 'Cara al sol' davant de l'estàtua de Franco que ara posaran davant del Born "per contextualitzar?" i Llach, amb to bromista, li preguntava si podrien anar amb la bata de l'escola i li assegurava que "amb tu vaig on vulguis".

Paral·lelament a aquests comentaris –i repiulant quasi tots els tuits de Monzó i Llach–, Moliner posava punt i final a la polèmica posant de manifest que "en el meu cas hauran aconseguit (no sé si és volgut) que no m'acosti al Born".