A mitjans de desembre passat, el monument dedicat a Marià Fortuny (Reus, 1838 – Roma, 1874), situat a la cantonada dels carrers Pintor Fortuny i Xuclà, al barri del Raval de Barcelona, va aparèixer amb greus desperfectes, amb el nas amputat i el peu esquerre seccionat, tal com va recollir ElNacional.cat en el seu moment. Quan gairebé han passat dos mesos d’aquells fets, l’estàtua segueix sense nas i sense peu, però l’Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat el procediment per poder dur a terme la seva restauració, mentre el col·lectiu Vitelloni, un grup de professionals que fa tertúlies al barri i que va ser dels primers a donar a conèixer l’atac, fórmula una petició, que l’estàtua estigui restaurada al novembre, quan es commemora el 150è aniversari de la mort del pintor.

Volem que estigui restaurada abans del 21 de novembre”, just quan farà 150 anys de la mort del pintor, reclama el col·lectiu Vitelloni

Santi Vilanova, portaveu d’aquest col·lectiu, assegura en declaracions a aquest mitjà que ja s’ha pogut determinar que l’atac es va produir “l’11 de desembre a migdia” i el va perpetrar una sola persona que, amb un martell, "va pujar dos cops a l’estàtua per vandalitzar-la”. Tot i que diversos veïns i gent que passava pel carrer ho va veure, lamenta que “ningú fes res per aturar-lo”, així com que tampoc hagi estat identificat encara. Amb tot, assenyala que com a representant del col·lectiu ja ha mantingut converses amb el conseller de cultura del districte de Ciutat Vella, Albert Salmerón (PSC), el qual li hauria manifestat “la intenció de restaurar l’estàtua tan aviat sigui possible”. 

vandalisme pintor fortuny foto joan tuset 1
El rostre del pintor va patir greus desperfectes, amb el nas amputat. També han desaparegut trossos del bigoti, de la cella dreta i de la part per sota d'un dels ulls / Foto: Joan Tuset
vandalisme pintor fortuny foto joan tuset 3
Detall del peu esquerre de l'estàtua, clarament seccionat / Foto: Joan Tuset
vandalisme pintor fortuny foto joan tuset 2
Fotografia de l'estàtua on s'aprecien els desperfectes a la cara i als peus / Foto: Joan Tuset

Vilanova, veí del Raval des de fa quaranta anys, lamenta que aquests actes de vandalisme passin en plena via pública i a la llum del dia: “És el primer cop que veig una cosa com aquesta”, i assegura que el col·lectiu al qual pertany sempre ha tingut “preocupació pel que passa al barri”. Per això han volgut liderar l’activisme en favor de la restauració i ha presentat les seves demandes als responsables del districte: “Volem que estigui restaurada abans del 21 de novembre”, just quan farà 150 anys de la mort del pintor, i per això apunta que la restauració en aquest moment assenyalat hauria de servir “com a desgreuge”, raó per la qual també reclamen que es faci algun tipus d’acte per l’aniversari que, a més, “vinculi l’escultura al barri”.

Visualitzar la part posterior de l’estàtua

Així mateix, Vilanova fa més peticions, com que a la zona delconjunt monumental hi hagi "càmeres de vigilància", ja que es tracta d’una “escultura de valor” i un cop restaurada “s’eviti que torni a passar”, i també que s’aprofitin els treballs per tornar l’estàtua a la seva esplendor inicial per buscar la manera que es pugui veure la part posterior de l’escultura. Cal tenir present que en la seva ubicació actual, en una cantonada i dins d’una fornícula, no es pot apreciar el darrere del monument, però que aquest també té valor, ja que l’escultura, de marbre i feta pels germans Miquel i Llucià Oslé el 1922, es va plantejar com a exempta.

Els autors havien pensat l'estàtua com a exempta per situar-la davant el Palau de la Virreina, de forma que la part del darrere es visualitzés, ja que conté grafismes i inscripcions, i això ara no es veu”, afirma Santi Vilanova

“Els autors l’havien pensat com a exempta per situar-la davant el Palau de la Virreina, de forma que la part del darrere es visualitzés, ja que conté grafismes i inscripcions, i això ara no es veu”, indica Vilanova, que per això sosté que des del col·lectiu que representa, “reclamem que es pugui visionar d’alguna manera la part del darrere”. Una opció seria “incloure un codi QR” en l’àmbit del monument que donés accés a imatges del darrere, perquè “és una llàstima perquè es va treballar molt aquesta part”. Així mateix, els Vitelloni també demanen que “es cuidi més la zona”.

Peces custodiades per tècnics municipals

Per la seva banda i a consultes d’aquest mitjà, fonts de l’Ajuntament de Barcelona han assenyalat que el districte de Ciutat Vella ja ha engegat “les gestions necessàries perquè es pugui restaurar l'estàtua de Fortuny”. L’atac vandàlic ja va ser posat en coneixement del departament de Patrimoni d'Urbanisme de l'Ajuntament, que és qui ja està tramitant els permisos i “buscant la solució tècnica més adequada per a una restauració tan fidedigna com sigui possible”, mentre que el departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic municipal ha iniciat també les gestions per restaurar l’escultura. Les mateixes fonts apunten que es van denunciar els fets als Mossos d’Esquadra.

Estem buscant la solució tècnica més adequada per a una restauració tan fidedigna com sigui possible”, apunten des de l'Ajuntament de Barcelona

Així mateix, des del consistori es recorda que tècnics municipals custodien algunes peces que “van quedar disperses per terra el dia dels successos” i que es van poder recuperar gràcies als vianants presents en el lloc dels fets i comerços propers, que les van lliurar als Mossos d’Esquadra. Per la seva banda, Vilanova reconeix que la restauració “no serà fàcil”, ja que es tracta d’una peça feta en marbre blanc, però insisteix que “s’ha de fer com més aviat millor” i reclama que al novembre i amb l’estàtua ja en condicions, es pugui fer un acte vinculat al 150è aniversari de la mort de Marià Fortuny. Això sí, tot i la bona disposició municipal, encara no hi ha calendari perquè Fortuny recuperi el nas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!