Ernest Maragall ha tancat aquest divendres la seva llarga trajectòria política. Tal com va anunciar, per sorpresa, en el ple municipal del passat mes de novembre, el president del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona ha participat per última vegada en el plenari, on ha pres la paraula en el tram final de la sessió ordinària del mes de desembre afirmant que el seu pas per l’Ajuntament de Barcelona “ha estat un privilegi”. En un discurs emotiu, en el que gairebé li ha caigut una llàgrima, Maragall ha tingut paraules pel seu germà Pasqual i pels motius que el van fer tornar a l’Ajuntament.

“Això no és ben bé un comiat”, ha assenyalat Maragall, que ha apuntat que la seva tornada a l’Ajuntament, de mans d’ERC, té a veure “amb l’octubre del 2017 i l’estat d’excepció que Catalunya ha viscut des d’aleshores”, però ha assenyalat que marxava en un moment de canvi polític: “Marxo amb una amnistia guanyada a força de vots”. “Porto molts anys de barcelonitis”, ha assenyalat Maragall, per afegir que “un dia em vaig prometre que no em diria ‘ha sigut un honor’, però ser part d’aquesta casa ha sigut un privilegi perllongat i amb moltes concrecions”. Maragall ha aprofitat la seva intervenció per “permetrem la gosadia d’adreçar petites demandes: decideixin si Barcelona és subjecte o objecte, si és escenari o protagonista, si ha de ser capital del nostre país o segona ciutat de l’Estat”. “Me’n vaig convençut que Barcelona sabrà trobar el camí”, han estat les seves últimes paraules.

Llarg aplaudiment

El parlament de comiat ha estat seguit d’un llarg aplaudiment i, a continuació, les valoracions que li han arribat de la resta de grups. El primer a fer-ho ha estat Xavier Trias, en nom de TriasXBCN, que s’hi ha referit com a “amic” i ha fet un resum de les vegades que han coincidit, com quan van treballar plegats per la Carta Municipal de Barcelona. “Lamento que pactes polítics contra natura no t’hagin deixat ser alcalde i això s'ha repetit i no hem pogut governar plegats, ho lamento, hauria estat un capítol apassionant en les nostres vides”, ha afirmat Trias. Laia Bonet, en nom del PSC ha recordat que Maragall “ha estat en totes les batalles”. Ada Colau ha agraït la seva tasca com a dissenyador tècnic de l’ajuntament i li ha mostrat el seu “màxim reconeixement”.

Pel seu propi partit, la seva successora, Elisenda Alamany, ha indicat que “el valor polític d’Ernest Maragall és transcendir les idees que representa”, per “posar al davant sempre l’interès de la ciutat”. Dani Sirera, del PP, ha apuntat que quedava palès amb el discurs de Maragall les seves divergències polítiques, però ha assenyalat que “a tu i a mi ens uneix Barcelona”. Gonzalo de Oro-Pulido, de Vox, ha assenyalat que “des dels antípodes ideològics, li desitjo el millor en la seva futura vida”. Finalment, ha pres la paraula l’alcalde Collboni, que ha assenyalat que volia “reconèixer la feina que has fet que transcendeix els projectes polítics on has estat”, recordant la seva militància socialista.

40 anys de servei públic

A més de líder d’ERC i guanyador de les eleccions municipals del 2019, malgrat no aconseguir l’alcaldia, Maragall també ha estat diputat del Parlament en diverses etapes (2003-2004, 2006, 2010-2012, 2018-2020 i 2021-2023), eurodiputat (2014-2016) i conseller d’Educació (2006-2010) sota la presidència de José Montilla i conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència (2018), en l’executiu de Quim Torra. Tot plegat, gairebé 40 anys com a servidor públic que li permeten tenir, poques setmanes abans de fer 81 anys, una àmplia perspectiva del que ha estat la vida política a Barcelona i a Catalunya. “Ara era un bon moment” per plegar, admetia Maragall fa unes setmanes en una entrevista a ElNacional.cat.

ernest maragall elisenda alamany foto blanca blay acn
Ernest Maragall junt a Elisenda Alamany, nova líder d'ERC a Barcelona / Foto: Blanca Blay - ACN

Elisenda Alamany pren el relleu de Maragall

L’adeu de Maragall ha comportat la reestructuració del grup municipal d’ERC. La fins ara número dos i portaveu, Elisenda Alamany, pren el relleu i serà la nova presidenta del Grup Municipal, mentre que Jordi Castellana serà el nou portaveu i Jordi Coronas el portaveu adjunt. Alamany, que ja es va proposar com a relleu de Maragall, serà doncs la nova líder dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, la renúncia de Maragall comportarà l’entrada com a regidora de la següent en la llista electoral dels republicans, Rosa Suriñach, que ja va ser regidora al final de l’anterior mandat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!