L’Ajuntament de Barcelona té previst destinar 5,4 milions d’euros provinents de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET), més conegut com a taxa turística, a projectes de desenvolupament turístic que es duran a terme als districtes i al finançament i la promoció d’activitats culturals de rellevància per a la projecció internacional de la ciutat. Segons ha detallat el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, 1,6 milions seran per als projectes de districte, mentre que 2,2 aniran a iniciatives culturals i de promoció internacional, i 1,5 es transferiran al consorci Turisme de Barcelona.

El regidor ha incidit en la voluntat de "descentralitzar" certes activitats, i ha destacat l'aposta municipal a través de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per programar activitats a tots els districtes en el marc d'esdeveniments com les festes de la Mercè, el festival Grec, el Llum BCN i el programa de Nadal. Pel que fa a les 24 propostes dels districtes, recullen accions per millorar la gestió del turisme i diversificar-lo al territori a més de reduir els impactes en espais d'elevada afluència de visitants i es plantegen des de l'impuls d'activitats en festes majors, exposicions de caràcter patrimonial i la promoció de les relacions amb el teixit comercial, fins al reforç de la vigilància i la neteja i la instal·lació de banys públics a algunes de les zones més concorregudes. Des de la seva creació l’any 2012, l’impost turístic ha permès finançar a Barcelona prop de 400 projectes

Inversions en els districtes

A Sants-Montjuïc amb una inversió total de 230.000 euros, se subvencionen tres projectes. D’una banda, Viu el teu Montjuïc, el Parc de la Cultura 2023. Aquesta ja serà la tercera edició del festival que durant un cap de setmana programa activitats coorganitzades amb tots els operadors culturals del parc i entitats del teixit cultural dels barris limítrofs, així com propostes de natura i redescobriment del patrimoni històric de Montjuïc. També es dona continuïtat a la Taula del Sector Turístic, que promou iniciatives de sostenibilitat de l’ecosistema turístic del districte. I es finançarà un catàleg online de proveïdors de proximitat, gestionat pel districte i Barcelona Activa, per als hotels de Sants-Montjuïc.

A les Corts es destinen 84.500 euros a diferents actuacions, com New Icons, una desfilada de moda i creacions d’autor internacional, que tindrà també una dimensió local, organitzada pel centre de creació artística La Caldera. També s’impulsen rutes inclusives per descobrir les Corts amb 30 visites guiades adaptades a criteris d’accessibilitat i obertes a tothom però amb atenció als col·lectius amb necessitats diverses: persones amb diversitat funcional, gent gran, col·lectius amb problemàtiques de salut. L’import també es dedicarà a la producció i edició de vídeos per mostrar el patrimoni històric, artístic i arquitectònic dels barris de les Corts, la Maternitat i Sant Ramon i Pedralbes, així com la reedició de 20.000 plànols turístics, comercials i de serveis i l’actualització de la webapp del mapa turístic de les Corts. També es farà una senyalització d'espais emblemàtics del districte amb faristols informatius dotats d'un codi QR que amb petits documentals sobre les característiques de cada espai. Finalment, es finançarà una exposició sobre el monument als repatriats d'ultramar que hi ha al Cementiri de les Corts, amb l'objectiu de donar a conèixer el panteó que ja s'ha restaurat també amb finançament de l’impost turístic.

Al districte de Gràcia es destinen 250.000 euros a la continuïtat i ampliació del Pla de Places 2023, que preveu accions com taules ciutadanes de debat, campanyes de sensibilització, dinamització familiar i infantil, i activitats de Nadal a les places del Sol, del Diamant, del Raspall i la plaça del Poble Gitano. També es preveu l’ampliació a dues places més del servei de gestió de conflictes durant els mesos de major afluència a l’espai públic, i propostes de diversificació amb nous punts d’interès per donar a conèixer el patrimoni cultural, històric, obrer i arquitectònic del districte: celebració del centenari del Viaducte de Vallcarca, visites al Refugi de la plaça de la Revolució de Setembre de 1868, promoció de la Rumba Catalana com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.

A Nou Barris disposaran de 187.465 euros per a diferents projectes culturals. Durant la Festa Major es posarà en marxa un bus panoràmic per mostrar el patrimoni i entorn natural del districte, estàtues humanes a la plaça Major de Nou Barris, un programa d’activitats infantils al parc Central i una campanya de dinamització comercial lligada als esdeveniments culturals i creatius. Es dona suport també al Festival Desvario-Flamenco, al Festival d’Estiu al Pati i al Laboratori d’Art Urbà, un projecte per generar espais d’intervenció artística i  instal·lacions o actuacions per atraure visitants i artistes vinguts d’arreu.

A Sant Martí l’impost finança amb 250.000 euros el programa Cultura a l’espai públic, que es desplega al barri del Besòs i el Maresme en el marc del Pla de Barris, a través del suport a la comunicació, infraestructura i dinamització de la programació cultural pels caps de setmana del 2024 d’aquests barris. 

A Ciutat Vella es destina un total de 180.000 euros a dos projectes. Una de les accions és la transformació en cabina sanitària d’una de les parades de floristes de la Rambla, una zona amb una elevada afluència de visitants i que requereix més lavabos públics. També es farà una prova pilot per fomentar la creació de xarxes entre els hotels del districte, entitats socials, comerç de proximitat i equipaments culturals per fer arribar el turisme responsable i de proximitat connectant l’oferta i la demanda socialment responsable.

A Sant Andreu, 130.000 euros aniran al projecte de consolidació estructural de la Capella dels Segadors, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, i a realitzar els estudis previs per la seva rehabilitació, de forma que esdevingui un espai visitable en els entorns de l’Església de Sant Andreu del Palomar, les Cases del Pont i el Pont del Molí.

A Horta-Guinardó s’invertiran 77.039 euros en diversos projectes. Al Centre de Natura Can Soler s’impulsarà una xarxa d'itineraris i activitats de dinamització als espais naturals dels barris de muntanya, amb rutes temàtiques, de descoberta de l'entorn, lúdiques i pedagògiques, amb la finalitat de donar a conèixer la biodiversitat i el patrimoni natural i rural tant als residents d’aquests barris com als visitants d’arreu. També es destinarà una part de la inversió a les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira, per tal de garantir-ne un bon ús amb mesures de vigilància, control d’accessos i serveis d’higiene.

A Sarrià-Sant Gervasi, 57.928 euros aniran a dues accions culturals. Una part es dedicarà a recursos que afavoreixin que les persones amb discapacitat cognitiva i/o visual puguin gaudir de les visites guiades de la Ruta modernista a l’Avinguda Tibidabo. A Collserola, es crearà un itinerari amb instal·lacions land-art i escultures a l’aire lliure permanents per diferents espais de la zona de muntanya del districte, per revaloritzar els elements paisatgístics, naturals i culturals de Collserola.

A l’Eixample, 200.384 euros es distribuiran en quatre projectes. Es donarà continuïtat al programa de visites guiades en diferents idiomes a la Model, que  s’adrecen tant a públic escolar com familiar o turístic, i que ajuda a descobrir tots els detalls de la controvertida història d’aquest antic centre penitenciari. D’altra banda, s’impulsaran eines de promoció i dinamització de la Fira de Sant Tomàs i Reis a la Gran Via i la Fira de Nadal a la plaça de la Sagrada Família, amb l’objectiu d’incorporar aquestes fires als recorreguts turístics i fomentar el coneixement de les tradicions locals per difondre-les i promocionar-les. També es preveu promoure la cursa Milla Sagrada Família, una jornada festiva i accessible per a tots els públics.