Al plenari municipal de setembre de l’Ajuntament de Barcelona ha tingut lloc un acte de desgreuge i restitució a l’exregidora Itziar González i a la funcionària municipal Lourdes Conesa, les dues persones que van destapar el cas de corrupció relacionat amb allotjaments turístics que a principis d’aquest mes s’ha resolt amb una sentència condemnatòria a disset acusats. Ara bé, més enllà d’un missatge més o menys unànime de reconeixement a les dues víctimes, el desgreuge ha presentat una important fissura, la del Partit dels Socialistes de Catalunya, que no només ha preferit no assistir a l’acte previ de reconeixement, sinó que també ha decidit abstenir-se a les dues proposicions debatudes al ple, presentades per ERC i BComú.

Totes dues propostes s’han aprovat amb els vots a favor dels dos grups que les presentaven, més JxCat i Ciutadans i les absències de la resta de formacions, però la més significativa és la dels socialistes, atès que els fets denunciats van passar durant el mandat de l’alcalde Jordi Hereu i que la mateixa Itziar González va ser regidora de Ciutat Vella del govern municipal entre 2007 i 2009, ja que es va presentar a les llistes del PSC, tot i que com a independent. L’escull principal que han assenyalat els socialistes és el de promoure d’ofici un possible acord de rescabalament patrimonial que ja ha iniciat l’ajuntament. “Tenim seriosos dubtes legals que puguem pronunciar-nos d’ofici sobre un acord de rescabalament, perquè la sentència diu que s’ha de presentar a través d’una demanda patrimonial contra l’Ajuntament”, ha afirmat la regidora socialista Montserrat Ballarín davant l’atònita mirada de González i Conesa, presents a la tribuna de convidats de la sala de plens.

Al seu torn, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat l’actuació d’ofici assenyalant que si produeix dubtes jurídics, és perquè “això no s’ha fet mai, perquè és una situació que fins ara no s’havia donat mai”. Per això ha considerat que amb aquesta actuació “obrim un camí que no s’havia fet fins ara, perquè quan passen coses com aquesta el que no hem de fer és girar la cara”. Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Elisenda Alamany, ha defensat la proposta del seu grup amb una dura crítica al PSC, a qui ha acusat “d’eliminar els mecanismes de control” i no fer prou per assegurar la transparència de les actuacions del consistori. Per això mateix ha considerat que arran del cas González-Conesa, la pregunta és si “l’Ajuntament està ara més o menys protegit davant de les males pràctiques i si tenim més garanties ara que fa quinze anys”. “Malauradament -ha afegit Alamany- les dades confirmen que aquest govern té molt camí per recórrer”.

 

Aplaudiment final

En tot cas, i malgrat les fissures i fins i tot les cares llargues de les dues alertadores durant les intervencions del PSC, les dues propostes han estat aprovades, fet que s’ha celebrat amb els grups que hi han votat a favor aplaudint dempeus i en direcció a la tribuna de convidats, on Itziar González i Lourdes Conesa, visiblement emocionades, han agraït un acte de reparació que, en el millor dels casos, arriba amb quinze anys de retard.