No hi haurà vaga. Els treballadors de neteja de Barcelona han acordat desconvocar l'aturada d'escombriaires que havia de començar aquest diumenge 24 d'abril a la nit i que s'havia d'allargar fins al divendres 29 d'abril. Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, aquest divendres s'ha reunit la Comissió Paritària per procedir a la revisió salarial dels anys 2019, 2020 i 2021. UGT, sindicat que impulsava la vaga, explica que "després de diversos recessos, discrepàncies i valoracions, s'ha arribat a un acord per a tot el col·lectiu". El motiu pel qual plantejaven l'aturada —que arribava a prop de 4.000 empleats— era per protestar perquè les quatre empreses contractades per l'ajuntament de Barcelona no els havien actualitzat les retribucions salarials en funció de l'IPC des de l'any 2018. En paral·lel, reclamaven "condicions dignes" per al personal eventual, eliminar els torns de set dies seguits i disposar d'un conveni laboral, propi.

L'acord al qual s'ha arribat, tal com s'explica al comunicat, és que hi haurà una revisió dels sous del 0,6% corresponent a l'any 2019; del 0% en referència al 2020 i del 6% en el cas de 2021. Per a més inri, hi haurà un "avançament del 2,5% per aquest any 2022 amb un topall de negociació de fins al 4%". Des d'UGT, traslladen que aquesta resolució és "un bon acord", donat que han aconseguit, sostenen, "recuperar en un 6,6% el poder adquisitiu dels darrers 3 anys". En aquest context, "s'ha aconseguit evitar la vaga" i defensen que han "arrencat positivament el 2022 amb condicionants", detalls que explicaran més endavant.

La posició de l'Ajuntament

L'11 d'abril, el sindicat UGT anunciava la convocatòria d'aquesta vaga, que havia de començar a les 21 hores el diumenge 24 d'abril i que s'havia d'estendre fins al divendres 29 d'abril. La raó era la congelació salarial que s'anava aplicant des del 2018. En l'escrit de comunicació de l'aturada, el sindicat sostenia que "davant el fracàs de la negociació col·lectiva", era necessari "acudir a la mediació o finalment a la vaga", atès que constataven una "incapacitat d'arribar a acords en la taula de negociació per les posicions inamovibles de les empreses". Les reunions del comitè d'empresa no havien resultat fructíferes fins aquest divendres. Aquest dijous, tres dies abans de la vaga que s'havia de produir, CGT i CCOO també anunciaven que donarien suport a la vaga i que s'hi sumaven.

En les darreres hores, hi ha hagut un degoteig de reaccions. Els regidors Janet Sanz, Albert Batlle i Eloi Badia compareixien el dijous a la tarda per traslladar la posició del consistori i quina seria l'actuació durant la convocatòria de vaga. Els tres eren optimistes davant la possibilitat que es materialitzés un acord abans que l'aturada comencés el diumenge, cosa que finalment ha acabat passant. En tot cas, es generava més controvèrsia perquè, des de l'Ajuntament, s'emplaçava als ciutadans a "la reducció dels residus" durant els dies de vaga i "en la mesura del possible, treure el mínim". Per la seva banda, Sanz valorava que aquesta convocatòria era injusta: "La ciutadania i la ciutat no es mereixen aquesta vaga" i defensava el nou contracte de recollida d'escombraries: "Ens posa al capdavant de totes les ciutats a escala de l'Estat". La Generalitat havia anunciat aquest mateix divendres uns serveis mínims del 50% en la recollida selectiva de vidre, envasos i paper i cartró durant la vaga de neteja, serveis que, finalment, s'efectuaran amb normalitat per l'acord assolit entre sindicats i empreses.