L’encesa de sis espelmes, una en record de cada milió de jueus assassinats durant l’Holocaust, ha centrat l’acte de record a les víctimes de la Xoà que ha organitzat aquest dimarts al vespre la Comunitat Jueva de Barcelona (CIB.CAT), en el marc del vuitantè aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, i per tant de l’alliberament del camp de concentració nazi d’Auschwitz per part de les tropes de l’exèrcit soviètic, que va tenir lloc el 27 de gener del 1945. L’acte, que ha tingut lloc a l’auditori de l’Institut Français de Barcelona ha servit per a que Raymond Forado, president de CIB.CAT llancés una proposta específica a la ciutat, la creació d’un “museu de la Xoà a Montjuïc”. 

“Barcelona mereix un museu de la Xoà a Montjuïc”, ha afirmat Forado en el discurs d’obertura de l’acte, amb el propòsit “d’educar els joves i enfortir la convivència”, precisament al turó que pren el nom de “mont jueu”. “Estenem la mà per fer realitat aquest projecte”, ha continuat el president de CIB.CAT, reivindicant que la capital de Catalunya tingui “un museu que ens permeti mirar enrere per caminar endavant”. L’acte commemoratiu ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, Ramon Espadaler, conseller de Justícia i Jordi Valls, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, Forado ha destacat la situació actual, reclamant l’alliberament dels “cinquanta-nou segrestats” i ha mostrat la seva repulsa als atacs del 7 d’octubre del 2023, a més de tenir unes paraules de reconeixement al papa Francesc.

L’acte de commemoració, que ha comptat amb la recitació de psalms i actuacions musicals, ha servit per recordar i honorar el compromís amb la memòria al cap de vuitanta anys de l’alliberament del camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau on més d’un milió de persones, la majoria jueves, van ser assassinades pel règim nazi durant la persecució contra els jueus i altres col·lectius, així com a homenatge als que van lluitar per sobreviure i mantenir viva la memòria de la Xoà. La primera espelma ha estat per recordar els jueus assassinats; la segona per recordar als justos entre les nacions; la tercera en memòria pels nens arrabassats de les seves llars; la quarta en homenatge als resistents contra el règim nazi; la cinquena pel compromís de futur del poble jueu, i la sisena per simbolitzar el poder transformador de l’educació perquè les generacions futures no oblidin l’holocaust.

Acte record victimes Holocaust / Foto: Irene Vilà Capafons
Foto: Irene Vilà Capafons
Acte record victimes Holocaust / Foto: Irene Vilà Capafons
Foto: Irene Vilà Capafons
Acte record victimes Holocaust / Foto: Irene Vilà Capafons
Foto: Irene Vilà Capafons

Unes dues-centes persones han assistit a l’acte, que ha comptat amb lectures de Primo Levi i Eva Heymann, així com el testimoni de dos jueus catalans, néts de supervivents de l’Holocaust, que han reivindicat la seva doble identitat, catalana i jueva. David Obadia, president de la Federación de Comunidades Judías de España (FCJE) ha recordat la “responsabilitat d’evocar i donar testimoni” sobre la Xoà, i també ha retut homenatge als milers de “catalans i espanyols que van compartir el destí dels nostres germans als camps nazis”. En el discurs de cloenda, el president del Parlament, Josep Rull, ha apuntat que “és impossible entendre Catalunya sense l’aportació històrica dels jueus i sense l’aportació, avui i demà, dels jueus a Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!