El posicionament de l’Ajuntament de Barcelona respecte a la instal·lació a la ciutat del Museu Hermitage és un punt clar de fricció entre els dos socis de govern, ja que mentre Barcelona en Comú s’hi oposa frontalment, el PSC s’hi mostra a favor, i això fa que el líder dels socialistes a la Casa Gran, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, es trobi sovint en la situació de fer equilibris entre el que defensa el seu partit i la posició oficial del consistori. Precisament, el mateix dia que s’ha tingut coneixement que Collboni ha traslladat per carta als promotors del museu Hermitage el ple suport del grup municipal socialista al projecte del centre museístic al Port de la capital catalana, malgrat els litigis oberts amb el consistori barceloní, el mateix polític ha defensat en el ple municipal la mesura de govern a favor de l’impuls de l’economia blava, una oportunitat que l’oposició no ha deixat passar per alt per retreure-li no incloure en aquest impuls la franquicia del museu rus al Port de Barcelona.

Carta de suport a l’Hermitage

En una carta datada el 20 d'octubre i avançada aquest divendres per ‘La Vanguardia’, Collboni ha subratllat que, com a president del grup municipal socialista, “treballa i treballarà” per poder fer realitat el museu Hermitage Barcelona, i ha indicat que l'objectiu de la missiva és explicitar el seu suport "de la manera més clara possible".

En el text, el dirigent socialista reitera que Hermitage Barcelona és "un projecte d'una important magnitud econòmica i d'un interès sociocultural indiscutible que, a causa de complexes circumstàncies, no ha avançat ràpidament". "No és objecte d'aquesta carta debatre les diferents problemàtiques que ho han dificultat i obvio per això qualsevol intent d'anàlisi crítica o justificatiu", ha indicat Collboni a la carta, en la qual manifesta la seva confiança en què "les circumstàncies futures" facilitaran la materialització del museu.

"Confio que aquesta carta els reafirmi en el convenciment que el compromís del Grup Municipal Socialista amb la cultura i amb les virtuts de les relacions publicoprivades per desenvolupar-la en totes les seves potencialitats és ferma i sòlida", ha conclòs Jaume Collboni.

Al ple s’oblida de l’Hermitage

En paral·lel a aquesta postura clara a favor de l’Hermitage, Collboni ha defensat aquest matí l’impuls de l’economia blava, una definició que inclou la implicació de les empreses i entitats públiques i privades del sector marítim o relacionades amb el mar. En aquest sentit ha anunciat la inversió de 40,5 milions d’euros per construir, entre altres accions, 52.000 metres quadrats d’espais perquè es desenvolupi aquest tipus d’economia. 

Aquest impuls relacionat amb l’economia relacionat amb el mar ha portat a que l’oposició hagi vist la incongruència de deixar fora d’aquesta mesura de govern el Museu Hermitage, que per la seva situació, en un solar de la nova bocana del Port de Barcelona, podria encaixar perfectament en la concepció de l’economia blava. La regidora de Junts per Catalunya Francina Vila és qui ha definit amb més claredat aquests equilibris de Collboni: “Vostès defensen l’economia blava però es deixen perdre precisament una instal·lació que vol ubicar-se al Port, l'Hermitage”. “És el Collboni ‘style’”, ha conclòs Vila.

 

Imatge principal: El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni / ACN