La bretxa igualitària en els consells d'administració de les societats de l'Ajuntament de Barcelona s'agreuja amb 102 homes i 56 dones. L'alcaldessa ​​Ada Colau suspèn en paritat, tal com es desprèn d'una comparativa realitzada gràcies a les dades oficials que figuren a les webs i organigrames de les entitats locals. Tot i que l'alcaldessa de Barcelona ha fet gala en infinitat d'ocasions de liderar polítiques feministes, no compleix amb els seus estàndards en matèria de presència igualitària entre homes i dones en els màxims òrgans de decisió de les empreses municipals de l'Ajuntament de Barcelona.

De les tretze societats locals que depenen directament del consistori, nou d'elles estan presidides per homes, mentre que tan sols quatre estan encapçalades per tres dones. És el cas de Mercabarna, presidida per la regidora socialista Montserrat Ballarín, i les entitats Barcelona Regional i Grup Barcelona d'Infraestructures Municipals-Bimsa, ambdues liderades per la segona tinent d'alcaldia, Janet Sanz. Per la seva banda, la mateixa alcaldessa encapçala Foment de Ciutat, que gestiona el Pla de Barris de la ciutat.

En canvi, en les corporacions empresarials de l'Ajuntament presidides per homes, destaca el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que presideix l'empresa pública Cementiris de Barcelona, l'empresa del cicle de l'aigua a la ciutat, Barcelona ​​Cicle de l'Aigua, i la societat encarregada del tractament i selecció de residus, Tersa. També destaca la presència dels socialistes Jaume Collboni a la màxima cúpula de gestió de Barcelona Activa i l'empresa de serveis municipals BSM, i Albert Batlle, com a president del parc d'atraccions Tibidabo. La resta de les corporacions municipals les lideren Frederic Ximeno, al capdavant de Semesa i Siresa, dues empreses vinculades a Tersa; i Carles Bosch, president del consell d'administració de la societat Informació i Comunicació de Barcelona, ​​gestora de la radiotelevisió pública Betevé.

Suspens en gestió tècnica

Pels perfils més tècnics, les direccions generals segueixen la mateixa tònica i majoritàriament recauen en mans d'homes. De les tretze empreses municipals, vuit estan dirigides per homes, mentre que la resta, cinc, són gestionades per dones. Les dades són similars en les vicepresidències i conselleries delegades ocupades per dones. De les tretze vicepresidències existents, tot just cinc d'elles les lideren elles, mentre que no hi ha cap dona que ostenti el càrrec de consellera delegada, atès que de les cinc conselleries delegades que hi ha en l'actualitat, totes estan ocupades per homes.

En total, tenint en compte tots els càrrecs representats en els consells d'administració de les empreses municipals, incloent-hi les presidències, vicepresidències, conselleries delegades, consellers, així com altres càrrecs com els de secretari no conseller, figuren 102 homes i 56 dones, una xifra que s'allunya de la presència igualitària.

Pel que fa a la presència de dones en els consells d'administració amb el càrrec de conselleres, directament, a les empreses municipals Semesa, Siresa i Foment de Ciutat no hi figura cap dona amb aquesta posició. En aquest sentit, els nivells de paritat també estan a anys llum en les societats Barcelona Regional, amb deu consellers i tres conselleres, Bimsa, amb vuit consellers i quatre conselleres, i Barcelona Activa, amb vuit consellers i dues conselleres. A la resta de les empreses no hi ha la paritat efectiva, excepte a Barcelona ​​Cicle de l'Aigua, amb sis consellers i conselleres, respectivament, i Mercabarna, una societat participada per l'Ajuntament a través de BSM, amb sis homes i una dona.