El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el Reial Decret que reconeix la capitalitat cultural i científica de Barcelona, de manera que la capital de Catalunya recupera un estatus que ja havia tingut i que es va interrompre amb l’arribada del Partit Popular al govern espanyol. Aquest reconeixement regula la concessió directa d’inversions per un total de 20 milions d’euros a 37 entitats de la ciutat. El febrer del 2020 l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Govern, Pedro Sánchez, van signar un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol amb el compromís de recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona.

El conveni de capitalitat reconeix la condició de Barcelona com a focus principal d’emissió i recepció cultural i científica, juntament amb Madrid. I estableix la necessitat que l’Estat doti les institucions culturals i científiques de més recursos per impulsar els seus objectius i exercir un colideratge actiu amb la resta de les institucions públiques presents en els consorcis i fundacions d’entitats d’especial rellevància cultural i científica. El consistori ha posat en valor que d'aquesta manera la ciutat recupera "de forma efectiva" la condició de cocapitalitat. 

"Desenvolupament cultural i científic en xarxa"

Els 20 milions d’euros d’inversió estan recollits en el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022. Del total, el Ministeri de Cultura destinarà 17,5 milions d’euros a finançar les principals institucions culturals ubicades a Barcelona. Per la seva banda, el Ministeri de Ciència i Innovació ha dissenyat un programa d’ajuts directes per posar en valor la ciència en tant que activitat cultural i promocionar Barcelona, un dels principals focus d’I+D+I de l’Estat, com ciutat referent en ciència i innovació. En concret, es concedeixen inversions per valor de 2,5 milions d’euros a les principals institucions culturals de la ciutat dedicades a la divulgació científica.

Els ministeris de Cultura i de Ciència i Innovació han destacat que es buscar afavorir la comunicació i integració entre Madrid i Barcelona i s'ha d'entendre com a "desenvolupament cultural i científic en xarxa" per afavorir agents culturals i científics d'arreu. Entre les entitats i iniciatives que rebran les inversions destaquen el Festival Grec, amb 1.570.000 euros, la Fundació Picasso, amb 1.500.000 euros, i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, amb 1.100.000 euros.

Colau: “La ciutat s’ho ha guanyat a pols”

Colau ha celebrat la concessió directa de les inversions per a la cocapitalitat cultural i científica de Barcelona, ​​un reconeixement que assegura que "la ciutat s'ho ha guanyat a pols" i mitjançant el qual l'Estat invertirà 20 milions d'euros a la ciutat. En un missatge a Telegram, ha lamentat que durant els governs de Mariano Rajoy (PP) i de l'alcalde Xavier Trias (CiU) la capitalitat cultural i científica "va quedar en l'oblit" i ha celebrat que la ciutat hagi recuperat ara aquest reconeixement.

 

Imatge principal: Ada Colau i Pedro Sánchez van signar el 7 de febrer del 2020 l'acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol per recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica / AjBCN