L’Hivernacle del parc de la Ciutadella ha estat reinaugurat aquest dilluns després de 14 anys tancat, un cop s’ha culminat una remodelació que va començar l'agost del 2022. La reforma ha comportat una inversió de prop de dos milions d’euros i ha permès restaurar les tres naus que conformen l’Hivernacle, la neu central i les dues laterals, anomenades nau Picasso i nau Magnòlies. L’alcalde Jaume Collboni ha destacat que l'Hivernacle és la primera peça de la Ciutadella del Coneixement, que vol convertir el parc de la Ciutadella en un espai de recerca i innovació de referència, i que inclourà cinc projectes estratègics, la majoria dels quals ja estan en marxa. "Serà el pol de coneixement i innovació més important del sud d’Europa”, ha assegurat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. 

16 mesos d'obres

Els treballs de restauració, que havien de començar el juliol passat, finalment van arrencar el 31 d’agost. Havien de tenir una durada de 12 mesos que han acabat sent 16. Finalment, aquest dilluns s’ha presentat el nou Hivernacle un cop finalitzades les obres que han permès rehabilitat l’edifici, tant a l’interior com a l’exterior, i resoldre les tipologies estructurals que es van detectar l'any 2015, quan es va intentar fer una reforma que es va haver d’aturar poc després perquè l’empresa constructora va fer fallida. L’anterior reforma parcial data del 2009, quan es van prioritzar les actuacions més urgents. Des de llavors l’hivernacle està tancat al públic. La reforma actual de l’Hivernacle també ha inclòs la instal·lació de plantes subtropicals que es regaran amb aigua freàtica, un sistema de ventilació monitorat i humidificadors.

Interior de l'Hivernacle de la Ciutadella després de la remodelació
Interior de l'Hivernacle de la Ciutadella després de la remodelació

Llegat de l’Exposició del 1888

L’Hivernacle de la Ciutadella és un edifici modernista de prop d’un miler de metres quadrats, molt emblemàtic, caracteritzat pels sostres i els grans vitralls de vidre, que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. L’edifici es va construir seguint el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch (1883-1887) amb motiu de l’Exposició del 1888. L’espai formava part d’un projecte museístic i científic projectat per un altre arquitecte, Josep Fontserè i Mestres, que també incloïa l’Umbracle i el Museu Martorell. 

Cinc projectes per un complex de 290 milions

La Ciutadella del Coneixement inclou els tres edificis de recerca de l’antic Mercat del Peix (amb les obres ja en engegades); el Centre de Biociències del CSIC (finalització prevista el 2027); la rehabilitació del Castell dels Tres Dragons i de l’Umbracle (totes dues per a finals del 2026); el Centre Martorell d’Exposicions (que s’inaugurarà de forma immediata); la nova Biblioteca Central (prevista per al 2029), i el nou Zoo (que ja està aplicant el nou pla estratègic). El complex tindrà uns 45.000 m² i inclou un pàrquing soterrat. La inversió global associada és de 290 milions d'euros, 75 dels quals aportats per l’Ajuntament de Barcelona,  que vol que tots els projectes, a excepció de la biblioteca, estiguin enllestits durant aquest mandat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!