La proclamació de Carles III com a nou monarca del Regne Unit ha arribat a tots els punts del planeta sota sobirania britànica, entre ells el penyal de Gibraltar, territori de la península Ibèrica que té la consideració de Territori Britànic d’Ultramar i com a tal està sota la sobirania de la Corona britànica tot i que no forma part integrant del Regne Unit. Sigui com sigui, la nombrosa guarnició militar d’aquest territori ha celebrat la proclamació amb vint-i-una salves d’artilleria per part del Royal Gibraltar Regiment, la unitat de defensa del Penyal de l’exèrcit britànic. Seguidament, els diferents cossos militars i policials han llançat tres hurres pel nou rei.

Així ho ha difós a les xarxes socials el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, que ha presidit la proclamació a Gibraltar del nou monarca i ho ha celebrat amb les consignes ‘Déu salvi al Rei’ i ‘Llarga vida al Rei’. Es dona la circumstància que aquest dissabte, 10 de setembre, s’ha celebrat el Dia Nacional de Gibraltar, per bé que el festiu ha estat traslladat al dilluns, 12 de setembre. Picardo ja va voler dedicar la diada de dissabte a la memòria d’Elisabet II, mentre que aquest diumenge al matí ha tingut lloc la proclamació a Gibraltar del nou monarca, ocasió que Picardo ha aprofitat per reiterar un cop més la lleialtat dels gibraltarencs a la corona britànica.

Carles, el nou rei

Carles d’Anglaterra va ser proclamat rei el dissabte a Londres, tot i que ja va assumir la corona des del moment que va morir la seva mare, Isabel II, dijous passat. En tot cas, Carles III  ja és formalment nou rei del Regne Unit i catorze països de la Commonwealth, a més dels diversos territoris britànics d’ultramar, entre els quals els arxipèlags de les Bahames (Carib) i de les Malvines (Atlàntic sud) així com els territoris mediterranis d'Acrotiri y Dhekelia (illa de Xipre) i Gibraltar (península Ibèrica). El cerimonial Consell d'Ascensió va declarar el príncep Carles Felip Artús Jordi com el nou monarca Carles III, i després els assistents a l'acte, sobretot figures polítiques, van clamar: "Déu salvi el rei". La cerimònia es va poder seguir pels mitjans per primer cop a la història.