Si fa uns dies l’Ajuntament de Barcelona anunciava l’adquisició d’una edificació racionalista, l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili de l’Eixample, aquest dijous ha tocat el torn del modernisme, amb la compra, per part del consistori, de la Casa Tosquella, una finca modernista del barri del Putxet, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que serà destinada a equipament per a la gent gran.

La finca, que compta amb una contrucció i un jardí que dona al carrer de Vallirana, era fins a l’actualitat propietat de la familia Tosquella, però estava en desús des de fa molts anys, per la qual cosa, a banda del preu de la compra, de 1.150.000 euros segons ha notificat l’ajuntament, caldrà sumar-hi una important inversió en obres de rehabilitació i adequació.

Segons ha informat aquest matí Albert Batlle, en qualitat de regidor del districte, la voluntat és convertir-lo en “casal de gent gran, sense prejudici que pugui utilitzar-se per a altres funcions d’interès al barri”. De moment però, encara no hi ha calendari per a la rehabilitació i futura obertura, que inclou també posar a disposició dels veïns el jardí de l’entrada.

casa tosquella foto jordi palmer (5)

La Casa Tosquella vista des del carrer Ballester / Jordi Palmer

L’immoble, catalogat pel seu valor artístic i arquitectònic com a Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional des del 1974, presenta en l’actualitat una imatge d’abandonament, visible des de la ronda del General Mitre, una de les vies que l’envolten, juntament amb el ja esmentat carrer de Vallirana i el de Ballester, un carrer que precisament en aquests moments està en obres de reurbanització.

Llarga demanda veïnal

La compra per part de l’ajuntament respon a una llarga demanda veïnal i s’ha pogut fer amb la partida destinada a la compra d’immobles pactada amb ERC en els pressupostos del 2021 i que també ha comportat l’adquisició d’El Molino i la Gustavo Gili. La finca té una superfície de 866,96 m2, 224 m2 dels quals els ocupa l’edifici i la resta és jardí. A més, la compra permetrà corregir el dèficit històric d’equipaments i principalment els destinats a la gent gran al barri del Putxet.

La Casa Tosquella va ser un encàrrec del comerciant Antoni Tosquella al mestre d’obres Juan Caballé, planejada com a casa d’estiu el 1889. Entre 1907 i 1908 va ser reformada per l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas. Balcells era un dels darrers arquitectes del modernisme i davant la llibertat que li va donar Tosquella, tant per a la construcció com econòmicament, va acabar fent una obra impressionant, amb bases modernistes però amb tocs aràbics i amb un estil singular.

casa tosquella foto jordi palmer (1)

Detalls de la balconada d'accés a la casa Tosquella / Jordi Palmer

Segons un informe elaborat per la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de l’any 2019, l’estil de l’edificació s’emmarca dins del modernisme més ornamental, tant exteriorment com interiorment. Són destacables els treballs de forja i els estucs i esgrafiats que cobreixen les façanes que incorporen un repertori a base de motius vegetals i zoomòrfics. Interiorment, la part principal de la casa va ser decorada profusament a nivell de sostres vitralls i pintures. També a l’interior la riquesa ornamental es tradueix en les portes, de fusta de melis, amb relleus zoomòrfics en la mateixa fusta, en les vidrieres emplomades que comuniquen el menjador amb la sala-distribuidor, i la vidriera d’accés a la casa. Totes les pintures dels sostres de la casa estan fetes amb estuc planxat en calent o pintats a l’oli i la cola. Els paviments de la planta noble són de mosaic de gres amb dissenys geomètrics, mentre que a la planta inferior i al porxo són de rajola vermella.

 

Imatge principal: La Casa Tosquella ha estat adquirida per l'Ajuntament de Barcelona / Jordi Palmer